Wpis z mikrobloga

Szypkie pytanko, elo

1. 40m/2; 11k/m2 stosunkowo blisko centrum, dobra komunikacja, kurnik z możliwością podania ręki sąsiadowi przez balkon
2. 60m2; 6.5k/m2 wypizdów 10km do centrum - brak komunikacji ale zielono i cicho

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #krakow

Gdzie byś wolał mieszkać (praca zdalna, miasto wojewódzkie)

• Jedyneczk 21.2% (29)
  • Dwójka wariacie 78.8% (108)

Oddanych głosów: 137

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

2. 60m2; 6.5k/m2 wypizdów 10km do centrum - brak komunikacji ale zielono i cicho

@Qbol69: dwójka, po to ma się samochód

Cisza, spokój. Do marketu czy fryzjera w pobliskim miasteczku nie może być fizycznie więcej niż 10 minut autem
  • Odpowiedz
@Qbol69: niby zawsze każdy powie, że dwójeczka, ale potem c--j strzela jak po każdą rzecz trzeba jechać kilkanaście kilometrów. Dodatkowo wartość pierwszego będzie szybciej rosła niż drugiego. To dużo zależy od obecnego stanu rzeczy. Czy jesteś sam, czy planujesz szybko powiększać rodzinę itp.

niestety nie ma sytuacji zero-jedynkowej
  • Odpowiedz
@Qbol69: nikt za ciebie nie podejmie decyzji, ja niedawno kupiłam mieszkanie i wybrałam opcje zbliżona do twojej 1, dla mnie liczy się przede wszystkim dobra komunikacja i bliskość usług, nie mam samochodu i boję się jeździć i mieszkam sama.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Qbol69: przecież na wykopie każdy by wolał mieszkać na wypizdowiu 100km od sąsiada gdzie psy szczekają dupami bo TO JEST PRAWDZIWE ŻYCIE A NIE CHOW KLATKOWY, no chyba że w rzeczywistości to każdy wybiera centrum, dobrze wyposażoną i skomunikowaną okolice i marzy tylko o życiu na wsi XD
  • Odpowiedz
@Qbol69: Jeszcze się upewnij, że przy 1 punkcie nie okaże się za jakiś czas, że połowa sąsiadów to najem krótkoterminowy, a przy 2 punkcie, czy jakaś obwodnica w pobliżu nie powstaje. Chociaż moim zdaniem przede wszystkim to kwestia ilości osób, które mają mieszkać.
  • Odpowiedz
@Qbol69: między tymi opcjami 1 i 2 masz pewnie dużo pośrednich wyborów.
Jeśli daleko od centrum to szukałbym raczej jakiegoś osiedla budowanego z sensem, tj. usługi na osiedlu lub bardzo blisko. Żeby wyjście/wyjazd po bułki nie zajmowało 30 minut.
Gdyby jakimś cudem chodziło o północ Krakowa i okolice to napisz PW.
  • Odpowiedz
@Qbol69: Stałem przed takim wyborem i wybrałem większe mieszkanie. Pierwszy powód to praca zdalna, gdyby nie to, to bym się w życiu w to nie pakował, bo co z tego, że mam dużo miejsca jak 2h dziennie spędze na dojeździe do pracy. Lepiej siedzieć w kawalerce niż w aucie czy autobusie. Druga sprawa jest taka, że za mieszkania 38m obok tramwaju musiałbym zapłacić więcej niż za 47m które jest 3km
  • Odpowiedz