Wpis z mikrobloga

@Mroczna_Pyra: Brałem to pod uwagę i miałoby to sens gdyby błąd wskazywał na sondę za katem (którą wymieniłem), ale teraz pokazuje na sondę przed katem, dodatkowo status jest "[...] usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy". Tak jakby przez jakiś czas nie działała, ale potem sama z siebie zaczęła.
Do tego, dlaczego w jednej aplikacji to widać a w drugiej już nie?
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: też to miałem w swojej M3. Wymiany sond nic nie dawały, testowałem wszystko i okazało się po 2 latach jazdy z takimi błędami, że to zdychał katalizator aż w końcu padł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: to ci powiem lepszy numer kilku mechaników różnymi komputerami skandowało i kasowało błędy w s-maxie ale dopiero ja z interfejsem dedykowanym pod forda odczytałem błędy i mogłem je skasować oraz miałem informacje przy jakim przebiegu i jakiej fazie pracy błąd występował
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: U mnie np żadna z tych kostek w ogóle nie łączyła się ze sterownikiem. Nawet markowe programy i urządzenia za grube tysiące z niektórymi modelami sobie radzą lepiej niż inne.

Dopiero jak kupiłem na ali klona opcoma - interfejs do opli + program na kompa to mogłem cokolwiek zrobić.
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: prosta zasada jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Urządzenia typu tech 2 potrafią dużo zrobić ale czasami może się okazać że czegoś nie może zrobić a zrobi to podróba z Ali jeżeli nie zmienisz samochodu co miesiąc to chyba bym poszedł w dedykowane urządzenie a nie uniwersalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ZimnyLech90: u mnie klon UCDS plus myk żeby działał
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: tez mam megane 2, tez mam czasem checka z sonda lambda. po prostu mam w------e bo sie pojawia i znika losowo, a spalanie niewiele wieksze. olej problem ewentualnie usuwaj jak cie check drazni.
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: ja chciałem przez aplikacje Carista odblokować ukryte funkcje, no i kupiłem za 10 zl z allegro i nie działalo, potem wyczytałem że musi mieć jakiś tam chip oryginalny, no i znalazłem taki za 40 zl i działa elegancko, aplikacja płatna ale można pobrać zhakowaną
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: Do Reno polecam orginalnego clipa albo kostka którą masz+pyrena/pyclipa(moge na pw podesłać). Chociaż nie jestem pewien czy ta kostka wszystkie moduły znajdzie, jak nie to obd z układem PIC18F25K80 co Mirek wyżej podesłał na pewno będzie ok.
Uniwersalne programy i interfejsy to cię w pole wyprowadzą.
  • Odpowiedz
@Malowniczys: @piotrlos: @Dejwi996: wiem, że odgrzewam temat ale na dobrą sprawę, po jakiego wuja było instalować obowiązkowo interfejs OBD2 we wszystkich autach jak i tak poszczególne marki wymagają swoich urządzeń i aplikacji, które (poza podróbami i zhakowanymi aplikacjami) sporo kosztują?
Chciałem wykorzystać mój ELM przy kupnie "nowego" auta używanego, do wstępnej diagnostyki. Wychodzi na to, że musiałbym dla każdej interesującej mnie marki kupić osobny interfejs. Albo
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: bo to nie miało być dla przeciętnego człowieka ale dla warsztatów i serwisantów. Podstawowe rzeczy zrobisz chińskim ELM ale głupotą by było żeby miras z kabelkiem za 50 zł mógł ingerować w systemy samochodu.
  • Odpowiedz