muszę wybrać źródło ogrzewania do nowego domu o powierzchni 13x6m x2 (parter + pierwsze piętro, podłoga strychu jak i sam sufit skośny strychu jest ocieplony, ale nie strych nie będzie grzany). Na dole ma być ogrzewanie podłogowe, na górze zwykłe grzejnikowe. Dom ma dach na południe i będę na nim montował #fotowoltaika (niby ma wytwarzać 9.8kWh) i z tego powodu myślałem nad piecem elektrycznym (podobno za piec elektryczny + fotowoltaikę jest w sumie 8k dopłaty). Przedtem myślałem nad pompą ciepła ale po zasięgnięciu kilku opinii, wyszło, że piec elektryczny jest lepszy (pompa zwróci się względem pieca elektrycznego bardzo późno). Jeśli nie piec elektryczny to piec gazowy. Wszystkie piece na węgiel, pelet, ekogroszek itp odpadają - nie mam gdzie składować paliwa do nich. Co myślicie? Piec elektryczny + fotowoltaika będzie lepsza od pieca gazowego + fotowoltaika? Dom jest bardzo dobrze ocieplony #ogrzewanie #ocieplanie #budujzwykopem #wykonczenia
Na piętrze mam już wylewkę (3cm styropianu i 3.5cm wylewki +-) i raczej nie będę mógł podnieść wyżej podłogi, bo mam 3 futryny zamontowane (w tym jedna balkonowa). Żeby zamontować podłogowe będę musiał zerwać tę wylewkę (a wraz z nią pewnie styropian) prawda? Wyżłobienie jakąś kątówką rowków nie ma raczej sensu/będzie niemożliwe?
doczytałem że są firmy które frezują aktualną wylewkę (tworzą rowki na rurki do ogrzewania podłogowego). Problem z niemożnością podwyższenia podłogi znajdował się tylko w jednym pokoju więc zastanawiam się czy by tego jednego nie przefrezować i dorobić ten 1-2 centymetrowy próg, a w pozostałych trzech pokojach zamontować normalnie podłogowe. Jest to logiczne czy jednak brak młot i skuwać? :v
@piterszoniusz: poza kosztem nowej wylewki musiałbym też chyba dodać nowy styropian (bo tego nie odzyskam)? czy jednak styropian będzie zbędny, bo i tak do ogrzewania będę musiał kupić ten styropian z gotowymi rowkami, więc bo usunięciu wylewki, styropianu po prostu na folię położę styropian pod ogrzewanie, w niego rurki i wszystko wylewką?
@smokzabojcaludzi styropian musi zostać tutaj jest go mało jak na podłogówkę ale przynajmniej jest. Raczej pójdzie do wywalenia jeśli nie będzie się ostrożnym przy wykówaniu
Przedtem myślałem nad pompą ciepła ale po zasięgnięciu kilku opinii, wyszło, że piec elektryczny jest lepszy (pompa zwróci się względem pieca elektrycznego bardzo późno).
Jeśli nie piec elektryczny to piec gazowy. Wszystkie piece na węgiel, pelet, ekogroszek itp odpadają - nie mam gdzie składować paliwa do nich.
Co myślicie? Piec elektryczny + fotowoltaika będzie lepsza od pieca gazowego + fotowoltaika? Dom jest bardzo dobrze ocieplony
#ogrzewanie #ocieplanie #budujzwykopem #wykonczenia