Aktywne Wpisy
AyDeeKay +6
Wie ktoś jak zapobiegać parowaniu szyb po wejściu do auta? Rano przy lekkim przymrozku, po użyciu odmrażacza wchodzę do auta i w dosłownie minutę po wejściu mam całą szybę zaparowaną od wewnątrz, można to czymś załatwić żeby tak nie parowały? #motoryzacja #pytanie #samochody
Sark +13
Kto Waszym zdaniem naprawde zrobi porzadek z legalna i nielegalna imigracja?
- Pis 6.8% (105)
- Ko 29.1% (450)
- Kofederacja 41.6% (643)
- Trzecia Droga 7.5% (116)
- Lewica 15.0% (232)
Przedtem myślałem nad pompą ciepła ale po zasięgnięciu kilku opinii, wyszło, że piec elektryczny jest lepszy (pompa zwróci się względem pieca elektrycznego bardzo późno).
Jeśli nie piec elektryczny to piec gazowy. Wszystkie piece na węgiel, pelet, ekogroszek itp odpadają - nie mam gdzie składować paliwa do nich.
Co myślicie? Piec elektryczny + fotowoltaika będzie lepsza od pieca gazowego + fotowoltaika? Dom jest bardzo dobrze ocieplony
#ogrzewanie #ocieplanie #budujzwykopem #wykonczenia
Ale ekogrzanie nie jest złe (wiele osób jak słyszy eko to ma drgawki). Bo przy pompach ciepła koszt ogrzewania jest na prawdę niski. Nie mówiąc już o komforcie użytkowania. Skończyło się u mnie przewalanie ton węgla co roku, wybieranie popiołu, szorowanie kotła wewnątrz i ... czarne gluty ;)
Fakt, że trzeba ponieść wyższe koszty inwestycyjne, ale gruntowe pompy ciepła mają 35 letnią i dłuższa żywotność niż kotły na paliwo
A co do kurzu, też mam podłogówkę i grzejniki, i efekt latającego kurzu jest w pomieszczeniach z grzejnikami.
Ktoś usłyszał o takim rozwiązaniu więc zrobił też i u siebie, ale żeby było tanio to zrobił sam lub wziął najtańszego hydraulika vel szwagier.
I co się robi żeby było tanieje? Nie kupuje się grupy pompowej z mieszaczem tylko podpina bezpośrednio do źródła zasilania, no bo jak grzejnik daje rade to i to
Skoro podłogówka jest beee na piętrze to dlaczego jest gut na parterze?
Zasada w dobrze zbudowanym i ekonomicznym domu jest taka: tam gdzie często przebywa więcej
- przerobić je na klimakonwektory, bo musisz wymusić obieg powietrza
- liczyć się z pojawiającymi się skroplinami
- liczyć się z tym, że taki grzejnik będzie za kilka lat do wymiany, bo zardzewieje
Przy dobrze zaprojektowanej podłogówce spokojnie wystarczy puścić wodę w temperaturze powyżej punktu rosy. Przy grzejnikach musisz
Mam biuro - za nic nie zamienię możliwości zmiany temperatury (+-3 stopnie w mniej niż godzinę) bo to byłby strzał w kolano.
Mam znajomego co ma gruntówkę i cały dom w grzejnikach i też nie narzeka. Sam zrobił. W ziemie dobre grzanie, a latem sobie chłodzi.
A tam gdzie
Oczywiście że się da nawet w twoim biurze zmieniać temperaturę o +-3K i to w krótkim czasie. Wystarczy żeby była to podłogówka cienkowarstwowa, i najlepiej na rurkach kapilarnych. Wtedy bezwładność termiczna jest mocno ograniczona.
A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest grzanie wielkopłaszczyznowe, czyli podłoga oraz ściany. Tynk ma 2cm grubości, dzięki czemu bezwładność jest mała i jest możliwość
Przyznam, że nie miałem do czynienia z podłogówkami cienkowarstwowymi. W teorii jest spoko ale w praktyce na taką podłogówkę i tak trzeba puścić czynnik w temperaturze >30 stopni żeby w miare szybko zmienić temperaturę. Skutek to będzie kurz w powietrzu oraz wilgotność <30% nie wspomnę o ogromnej stracie energii.
@piterszoniusz: @zibizz1: z tego artykułu przeczytałem, że powietrzna pompa ciepła zimą może wymagać "dodatkowego źrodła ciepła" i z innego artykułu, że nie jest ona efektywna przy dużych powierzchniach (ten dom
Dobrze dopasowana pompa ciepła, niezależnie czy gruntowa czy powietrzna nie potrzebuje dodatkowego źródła energii. Większość z tych urządzeń jest wyposażona w grzałki elektryczne na wypadek wyjatkowo dużego zapotrzebowania na ciepło. Ale ile mamy w ciągu roku temperatury poniżej -20C?
Gruntowa pompa jest droższa, ale w dużej mierze o koszt odwiertów. U mnie to są 3 odwierty w głąb. Ale realnie większa część trawnika do założenia od nowa. Ale bo dłuższej analizie wybrałem gruntową. Dlaczego? Mniejsze zużycie prądu, dłuższa żywotność, możliwość chłodzenia domu latem przy praktycznie 0
A co do kurzu, wolisz mieć unoszący się kurz od grzejników przez cały okres użytkowania czy latający kurz przez 1h od podłogi o większej temperaturze i która później wróci do normalnej temperatury?
Cały czas dywagacje o temperaturze i szybkości zmian, a zajmowaną przestrzeń ktoś bierze pod uwagę?
Analogiczna sytuacja wystąpi kiedy mamy do czynienia z długą nitką CWU. Czasem w takiej sytuacji bardziej opłaca sie przepływowy ogrzewacz wody zlokalizowany przy baterii niż recyrkulacja.
Ja nie wiem po co starasz się zastąpić grzejnik różnymi kombinacjami ogrzewania