To zróbmy pierwszy wpis w temacie #animalbaseddiet Zapraszam osoby z tagu #keto do zapoznania się z listą produktów jakie są proponowane na tej diecie. Ogólnie chodzi o #carnivore plus botaniczne owoce i kilka dodatków. Dieta opiera się na tym co jedzą i jedli przez tysiące czy nawet miliony lat łowcy-zbieracze co jest według Autora - Paula Saladino najbardziej naturalnym i właściwym sposobem odżywiania człowieka. Zapraszam do marudzenia ;)
@Captcha--: bo według tej teorii homo sapiens żywił się tak przez większość swojego istnienia i jest to dieta dostosowana do potrzeb i możliwości tego gatunku.
@Captcha--: bo według tej teorii homo sapiens żywił się tak przez większość swojego istnienia i jest to dieta dostosowana do potrzeb i możliwości tego gatunku. @luk04330: ale homo-sapiens ma 200k lat, a nie miliony
@Captcha--: oj tak ale to nie jest tak, że 200k lat temu nagle coś sie zmieniło tylko to była płynna zmiana z pierwszych człowkokształtnych aż do dzisiejszej formy
@Captcha--: oj tak ale to nie jest tak, że 200k lat temu nagle coś sie zmieniło tylko to była płynna zmiana z pierwszych człowkokształtnych aż do dzisiejszej formy
@luk04330: no dokładnie, wtedy pierwsze człowiekowate nabierały cech homo-sapiens. Dajmy margines, niech będzie że same same początku były 400k lat, nadal, gdzie tu miliony lat??? I skąd założenie że mimo ogromnych zmian (choćby rozwój mózgu) nie zmieniła się przez ten czas dieta?
@luk04330: Dodałbym, że przy dietach carnivore najlepiej jak najwięcej jeść raw lub rare. Jednak sporo mikroorganizmów i mikroelementów ucieka po obróbce termicznej, z pasteryzacją i homogenizacją włącznie.
Śmiało można też dodać kiszonki do listy. Może 100 000 lat temu jeszcze nie ogarnęli kiszenia, ale kiszonki i naturalnie sfermentowane produkty są obecne w zasadzie każdej kulturze i wśród plemion pierwotnych.
@koniarz: od keto różni się w moim odczuciu dwiema rzeczami: tym, że nie trzymasz konkretnego makro i doborem składników diety. Również naciskiem na "animal". Keto to przede wszystkim organizowanie wszystkiego wokół odpowiednich proporcji makroskładników a tutaj wokół składu diety.
Jakie makroskładniki w ciągu dnia wychodzą tak Plus minus
Zwykle mam b:t jak 1:1 albo z niewielką przewagą tłuszczu
@luk04330: Mięso jest najtrudniejsze psychologicznie. Krwiste steki i tatary są najlepsze na eksperymenty, bo wołowina jest najbezpieczniejsza, a mięso z mięśni w zasadzie nie akumuluje toksyn. Z organami czy szpikiem trzeba już uważać, ale to generalnie już opcja hardcore ( ͡°͜ʖ͡°) Choć na przykład pate z wątroby przewija się w starych przepisach.
Ja zaczynałem od stopniowego zmniejszania smażenia i naturalnie wszedłem na poziom rare. Za
@drhab: ja tatara jadłem i całkiem nie kumam fenomenu bo to dla mnie jest bez smaku no i jakoś nie bardzo mi idzie więc odpuściłem. Co do ryb to bardzo lubię sashimi więc w sumie można to zaliczyć do surowego. Nie jem jakoś często ale jednak czasem wciągam rybkę na surowo. Z organów raz czy dwa wciągnąłem surową wątrobę ale to był malutki kawałek a raz to w ogóle zamrożony i
Zapraszam osoby z tagu #keto do zapoznania się z listą produktów jakie są proponowane na tej diecie.
Ogólnie chodzi o #carnivore plus botaniczne owoce i kilka dodatków. Dieta opiera się na tym co jedzą i jedli przez tysiące czy nawet miliony lat łowcy-zbieracze co jest według Autora - Paula Saladino najbardziej naturalnym i właściwym sposobem odżywiania człowieka.
Zapraszam do marudzenia ;)
A poważnie dlaczego dieta jakiegoś gatunku małp sprzed miliona lat ma nadawać się dla homo sapiens?
@Captcha--: nie jakiegoś gatunku małp tylko człowieka.
@luk04330: ale homo-sapiens ma 200k lat, a nie miliony
@luk04330: no dokładnie, wtedy pierwsze człowiekowate nabierały cech homo-sapiens. Dajmy margines, niech będzie że same same początku były 400k lat, nadal, gdzie tu miliony lat??? I skąd założenie że mimo ogromnych zmian (choćby rozwój mózgu) nie zmieniła się przez ten czas dieta?
Komentarz usunięty przez moderatora
Śmiało można też dodać kiszonki do listy. Może 100 000 lat temu jeszcze nie ogarnęli kiszenia, ale kiszonki i naturalnie sfermentowane produkty są obecne w zasadzie każdej kulturze i wśród plemion pierwotnych.
@koniarz: od keto różni się w moim odczuciu dwiema rzeczami: tym, że nie trzymasz konkretnego makro i doborem składników diety. Również naciskiem na "animal". Keto to przede wszystkim organizowanie wszystkiego wokół odpowiednich proporcji makroskładników a tutaj wokół składu diety.
Zwykle mam b:t jak 1:1 albo z niewielką przewagą tłuszczu
Białka czasem trochę więcej a czasem podobnie
Kiszonki rozważam i pewnie czasem się pojawią.
Mięso jest najtrudniejsze psychologicznie. Krwiste steki i tatary są najlepsze na eksperymenty, bo wołowina jest najbezpieczniejsza, a mięso z mięśni w zasadzie nie akumuluje toksyn. Z organami czy szpikiem trzeba już uważać, ale to generalnie już opcja hardcore ( ͡° ͜ʖ ͡°) Choć na przykład pate z wątroby przewija się w starych przepisach.
Ja zaczynałem od stopniowego zmniejszania smażenia i naturalnie wszedłem na poziom rare. Za
Z organów raz czy dwa wciągnąłem surową wątrobę ale to był malutki kawałek a raz to w ogóle zamrożony i