Aktywne Wpisy
AlienFromWenus +33
Po ślubie nazwisko powinna zmienić ta osoba, która chce, obie, bądź żadna, a nie, że w 99,9% przypadków MUSI to być kobieta, bo tak pambuk kazał i chłopy w spódnicy xD
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki #oswiadczenie #slub #religia
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki #oswiadczenie #slub #religia
at0th +16
Pociąg pendolino relacji Gdynia -> Warszawa. Siedzę spokojnie w pierwszej klasie. Przede mną dosiadają się Ukraińcy, facet, kobieta i zapewne ich kilkuletnia córka.
Jak tylko usiedli od razu dziecku musiała włączyć bajkę na telefonie, oczywiście bez słuchawek, sama zasiada do robienia makijażu.
Zero reakcji po zwróceniu uwagi, żeby wyłączyła ten cholerny dźwięk i mało tego nawet nie zrozumiała, że do niej mówię. Kiedy w końcu podszedłem i jasno powiedziałem jej prosto w
Jak tylko usiedli od razu dziecku musiała włączyć bajkę na telefonie, oczywiście bez słuchawek, sama zasiada do robienia makijażu.
Zero reakcji po zwróceniu uwagi, żeby wyłączyła ten cholerny dźwięk i mało tego nawet nie zrozumiała, że do niej mówię. Kiedy w końcu podszedłem i jasno powiedziałem jej prosto w
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł: Mroczna materia
Autor: Blake Crouch
Gatunek: science fiction, thriller, horror
Tłumacz: Paweł Wieczorek
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Moja kolejna książka autora po trylogii Wayward Pines, która porusza temat czasoprzestrzeni i teorii, której wymienienie byłoby ogromnym spojlerem, więc o niej nie wspomnę.
Nasz główny bohater Jason jest fizykiem, ma żonę, syna i wiedzie spokojne szczęśliwe życie. Pewnego dnia dostaje zaproszenie od kolegi ze studiów, na wspólne oblewanie nagrody w dziedzinie fizyki, jaka właśnie została mu przyznana. Jason z początku nie chce iść, bo wie, że gdyby nie poświęcił się życiu rodzinnemu, ta nagroda z pewnością należałaby się jemu, a nie jego koledze i jest o to zazdrosny. Żona jednak namawia go, by poszedł na chwilę wrócił i tak właśnie robi. Gdy wraca już do domu zostaje napadnięty i porwany. Człowiek w masce gejszy każe mu się zawieźć do opuszczonej fabryki/elektrowni i tam pozbawia go przytomności. Jason budzi się w laboratorium, gdzie poddawany jest szeregom testów i rozmów z lekarzami i psychologiem. Zdaje się, że wszyscy go znają, ale on ich nie, nie wie gdzie jest, kim oni są i kim on jest. Podobny motyw pojawił się w poprzednich książkach autora - serii Wayward Pines.
Więcej fabuły nie zdradzę, bo trudno tu o pominięcie spojlerów.
Książka dość nietypowa i łącząca wiele gatunków, od thrillera, przez elementy horroru, po science fiction, książki naukowe, aż do romansu. Natomiast każdy z tych gatunków pojawia się w odpowiednim momencie, a te przejścia nie męczą czytelnika.
Pomysł na książkę był świetny, natomiast wykonanie jak to u tego autora, już niestety gorsze. Momentami miałem wrażenie, że autor podczas pisania miał tylko pomysł na początek, przejście do meritum i scenę końcową, a cała reszta jest jedną wielką improwizacją. Szkoda, bo książka jest wciągająca i gdyby kilka rodziałów napisać trochę inaczej to byłaby to świetna książka. Zobaczymy jak będzie w przypadku "Rekursji".
@rassvet Dzięki za przypomnienie mi tego autora
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
92/100
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi