Wpis z mikrobloga

W osiemnastym stuleciu żył we Francji człowiek, którego spośród jakże licznych w tej epoce genialnych i >odrażających postaci zaliczyć wypada do najbardziej genialnych i najbardziej odrażających. (...) Nazywał >się Jean-Baptiste Grenouille

Czytając dzisiaj GW natknąłem się na wzmiankę o tej książce, i od razu przypomniała mi się ekranizacja(2006r), opowiada ona o mężczyźnie który posiada genialny zmysł węchu, np. wyczuwając zapach perfum wie dokładnie z jakich składników i w jakich proporcjach zostały stworzone itd. w końcu chce stworzyć swój idealny zapach i w tym celu zabija piękne kobiety, aby przeprowadzić 'ekstrakcje' ich zapachu.

Polecam bardzo. Dosyć lekki obraz, scenografia wspaniała, kostiumy też. Aktorstwo (m.in. Dustin Hoffman, Alan Rickman) na wysokim poziomie (tylko odtwórca głównej roli Ben Whishaw czasem mnie irytował, ale może właśnie takie było założenie. Chociaż w Skyfall też mnie wkurzał, więc coś musi być na rzeczy). Smaczku dodaje fakt, że to film europejskiej produkcji. Piszę, bo może właśnie to kogoś zachęci

dla mnie 9/10

wg rankingu IMDB ma 7.5/10

edit: książki Patricka Süskinda nie czytałem więc nie mogę porównać do filmu

#siekierates #film #ksiazki
SiekYersky - > W osiemnastym stuleciu żył we Francji człowiek, którego spośród jakże ...

źródło: comment_OI2B2M9IlZxXLuwab3RzldwiT5romaoI.jpg

Pobierz
  • 13
@gaska: bo jest multum innych książek które chcę przeczytać a zwyczajnie nie mam czasu lub nie mogę się za nie zabrać ;s od dawna czeka na mnie .pdf z 'Idiotą' Dostojewskiego i Dallas '63 Kinga które to zacząłem czytać i przerwałem, taka sytuacja...

@Oszaty: tą rudą niewidomą?
@gaska: a, pani gęsio, skorośmy się już spotkali, to powiem ci - trochę nieprzyzwoicie, bo publicznie :P - że to Samaris, co wczoraj postowałaś w tym muzycznym znalezisku, jest świetne! Ale mało go na YT :<