Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
Wiecie co było kilka lat temu dla mnie największą abstrakcją? Gdy się dowiedziałem, że mimo, że posiadasz własne mieszkanie to i tak musisz płacić czynsz xd

W sumie nadal jest to dla mnie lekka abstrakcja, że musisz płacić zazwyczaj coś koło 500 złotych czynszu co miesiąc xd

Dużo widzę ogłoszeń z mieszkaniami do remontu też za jakieś 500-600 złotych miesięcznie i się zastanawiałem, czy nie lepiej po prostu by było wyremontować takie mieszkanie za jakiś procent ceny mieszkania, sporządzić dobrą umowę by nie można nas było od tak w-----ć i se po prostu tak mieszkać ¯\_(ツ)_/¯

#mieszkanie #nieruchomosci
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 106
@Anty_Chryst: i dzięki temu wiadomo że masz 13 lat i odkładasz kieszonkowe na kino (i wciąż brakuje). Czynsz nie jest tak o bo ktoś to wymyślił, że płacisz za możliwość mieszkania. To pieniądze na konkretny cel, zaliczki na wodę, ogrzewanie, światło na klatce, to że ktoś te klatkę myje itp. kiedyś dorośniesz to się przekonasz.
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: Są mieszkania bezczynszowe, ale z reguły to obraz nędzy i rozpaczy bo nie ma komu zadbać o sprzątanie i remonty części wspólnej. W tych 600 złotych mam wodę, przeglądy instalacji, fundusz remontowy, sprzątanie, wywóz śmieci, utrzymanie hali garażowej i jeszcze ogrzewanie. W zasadzie samodzielnie płacę rachunki tylko za prąd i internet.
Ja wiem, że administracja może i pożera trochę za dużo ale "bynajmniej" jest wszystko zadbane.
  • Odpowiedz
  • 2
@BajerOp: i dla zarządu, nie zapominaj o zarządzie

@Fejk_trener: u mnie zarząd bierze 500pln brutto za osobę, jest ich troje i zajmują się całym szajsem związanym ze wspólnotą. To są grosze.
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst:
Żeby mieszkać za darmo (pomijając podatek od nieruchomości itp.) musiałbyś mieć:
-wodę np. ze studni
-przydomową oczyszczalnię ścieków
-jakieś źródło ciepła, które nie wymaga spalania paliwa ani dużego zużycia prądu
-odnawialne źródło energii elektryczne – panele fotowoltaniczne, wiatrak,
  • Odpowiedz
  • 0
@BajerOp: no rozumiem jednak płacić średnio 500 ziko to trochę dużo. Nie dość, że pół życia spłacasz kredyt, którego rata wynosi często 1k ziko to potem przez kolejne pół, a tak wlasciwie to przez całe płacisz czynsz wysokości polowy raty

Po prostu się zastanawiam, czy nie lepiej wynająć coś od prywaciarza do remontu za 500 ziko i se żyć na spokojnie bez kredytu na głowie. Mieszkałem u prywaciarza z matulą
  • Odpowiedz