Na okres w którym robi sie przetwory powinno sie mnie autentycznie ładować w jakiś kaftan, już pewnie ze sto słoików pękło w tym sezonie a ja cisne dalej, po co nie wiem, dla kogo nie wiem, może akurat jakiś pułk wojska będzie przechodził głodny czy coś #ogrodnictwo #gotujzwykopem #oswiadczenie
@Niewiemja: ale czy wodę na solankę gotujesz? Solanka woda z solą tak? XD #!$%@? to. 50 słoików i beczka 30 do #!$%@?, a mam jeszcze takie czarne pojemniki po odżywkach(10l) i tamte wyszły ok. Robione wszystko identycznie. Gotowana woda z 1,5 łyżka soli. Czosnek, koper, chrzan. Może chodzi o brak światła?
@Sarza01: Gotuje i zazwyczaj zalewam gorącą, dwie łyżki soli niejodowanej na litr wody. Najczęstsze błędy to za wysoka temperatura i to że coś wystaje ponad powierzchnie solanki, czy światło ma coś do tego nie wiem ale wątpie ( ͡°͜ʖ͡°)
Każdy ogórek był dwa razy myty w ręku zmywakiem xD
@Sarza01: A tak to nie rób bo zmyjesz bakterie mlekowe z ogórów, one tam są potrzebne do fermentacji, im ich mniej tym większa szansa że jakieś inne sie zagnieżdża ( ͡°͜ʖ͡°) Ile zależy od temperatury, wrzuć do fermentacji rzodkiewke, jak sie zrobi biała to juz
@Niewiemja: dzięki bardzo za pomoc. Polecam Ci mocno sobie za pasteryzować wołowinę tak jak tamten koleś. Ja miałem chudą bardzo to masła jeszcze dałem. Najlepsza wołowina jaką jadłem jeśli chodzi o sposób przyrządzania. Soczysta, krucha, nie gumowata. I ten sos co z tego zostaje. No poezja. I to może z miesiąc stać w lodówce. no tylko 3h gotowania to dość długo.
mozzarelle też robię. też polecam. łatwo się robi.
@Niewiemja: 1kg mięsa wołowego (ja używam łopatki) Litr czerwonego wytrawnego wina Bulion wołowy na kości i 500g grzybów (najlepiej wychodzi na borowikach, ale od biedy moźns użyć pieczarek brązowych) Cebula szalotka (małe bulwy) 500g
Mirki i mirabelki ze wszystkich tagów połączyły się we wspólnym kiszeniu i domowych wyrobach(⌐͡■͜ʖ͡■) Może jakieś wykopparty w temacie przetworów?( ͡°͜ʖ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
#!$%@? to. 50 słoików i beczka 30 do #!$%@?, a mam jeszcze takie czarne pojemniki po odżywkach(10l) i tamte wyszły ok. Robione wszystko identycznie. Gotowana woda z 1,5 łyżka soli. Czosnek, koper, chrzan.
Może chodzi o brak światła?
Komentarz usunięty przez autora
@Niewiemja: no ja studziłem wodę praktycznie do ostygnięcia.
@leftfinger: no okazuje się że nie bo dziś otworzyłem inny pojemnik i są dobre. Te same ogórki. A 50 słoików i beczka(2 raz w tym roku) do #!$%@? xD
@Niewiemja: czyli w jakich temperaturach nie polecasz robić? tak do 27? 30? stopni? Albo w jakiej Ty robisz?
@Sarza01: Nie no w takich to Ci sie właśnie zepsuje :D Normalna pokojowa temperatura, a najlepiej troche mniejsza. 18-24
Komentarz usunięty przez autora
@Sarza01: A tak to nie rób bo zmyjesz bakterie mlekowe z ogórów, one tam są potrzebne do fermentacji, im ich mniej tym większa szansa że jakieś inne sie zagnieżdża ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ile zależy od temperatury, wrzuć do fermentacji rzodkiewke, jak sie zrobi biała to juz
mozzarelle też robię. też polecam. łatwo się robi.
Litr czerwonego wytrawnego wina
Bulion wołowy na kości i
500g grzybów (najlepiej wychodzi na borowikach, ale od biedy moźns użyć pieczarek brązowych)
Cebula szalotka (małe bulwy)
500g
@Niewiemja: w następnym wpisie ściana do oceny ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Może jakieś wykopparty w temacie przetworów?( ͡° ͜ʖ ͡°)