Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki na stronie Pocztexu w śledzeniu jest info że paczka do mnie już doszła tydzień temu. Paczka z chin. No ale nic nie odebrałem... I złożyłem reklamacje. W tych dniach chodził jakiś rumun kurier który wogole nie czaił tej pracy ani nawet po polsku nie mówił. Obawiam się że moja paczka została dostarczona gdzieś indziej lub została zgubiona/ ukradziona. Zakładam że te przesyłki nie mają ubezpieczenia ? #aliexpress no i co jak mam im udowodnić że paczka nie doszła - lub to oni muszą udowodnić że ja ją odebrałem ? #pocztapolska #kurierzy #pocztex
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mirki na stronie Pocztexu w śledzeniu jest info że paczka do mnie już doszła tydzień temu. Paczka z chin. No ale nic nie odebrałem... I złożyłem reklamacje. W tych dniach chodził jakiś rumun kurier który wogole nie czaił tej pracy ani nawet po polsku nie mówił. Obawiam się że moja paczka została dostarczona gdzieś indziej lub została zgubiona/ ukradziona. Zakładam że te przesyłki nie mają ubezpieczenia ? #aliexpress no i
  • Odpowiedz
@karol1213: Imo jak @biologiczny6: piszę. Jesteś pewny, że dostałeś numer swojej paczki? Jak złożyłeś reklamacje to czekaj co napiszą, muszą sprawdzić, kto odbierał przesyłkę i w jakim miejscu została doręczona.
Aa swoją drogą jak się zaczyna numer przesyłki? Bo tak ogólnie jaki to rodzaj usługi był? To też ma znaczenie,.
  • Odpowiedz
  • 0
@haosek: no kolego numer z alieexpres dostalem. Paczka nie doszła chociaż doszły już paczki które zamawiałem sporo później. Więc to raczej na 100% ta. A jak oni sprawdzą kto odbierał przesyłkę i w jakim miejscu ?? Przecież teraz nawet się nic nie podpisuje przy odbiorze
  • Odpowiedz
@karol1213: Spoko, czasami Chińczyki się mylą i dają tracking nie do tej przesyłki co trzeba. Przy tańszych rzeczach, to w ogóle czasami tracking jest "udawany" a przesyłka w Polsce nierejestrowana.
Druga sprawa - pytałem o początek numeru z tego powodu, że usługi kurierskie nie mogą być doręczone do skrzynki - tylko muszą jakieś osobie. Więc nawet jeżeli nie ma podpisu, musi być wbite przez kuriera kto odebrał. Po danych z
  • Odpowiedz
@karol1213:
Jesli nie ma podpisu, a listonosz nie upewnil sie komu wydaje wina lezy po stronie PP I powinni wyplacic maksymalna wartosc odszkodowawcza wynoszaxa wielokrotnosc uslugi - nie pamietam ile w przypadku paczki ale cos walsnie ponad 100zl.
  • Odpowiedz
@karol1213: Kurła wydaje mi się, że 0055900 mają tylko listy polecone na początku, ale mam lekkie zaćmienie. Może @pcela potwierdzi lub zaprzeczy? Jeżeli to list polecony to zmienia całkowicie postać rzeczy.

PS:
W śledzeniu na stronie PP jest normalnie doręczenie przez jednostkę, która Cię obsługuję, a nie na drugim końcu Polski?
  • Odpowiedz
  • 2
@haosek:
00I5900773RXXXXXXXXK - to nr przesyłki w obrocie krajowym.
Gdzie:
I - cyfra od 1 do 9
R - cyfra oznaczają rodzaj przesyłki
X - cyfry od 0
  • Odpowiedz