Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Hej. Potrzebuje porady. Z nudów i dla testów wysłałem CV, dobrze gadalo się na luzie, rzuciłem kwotę zaporowa i co..dostałem propozycję nowej pracy. Większe zarobki o prawie 50%. Więcej obowiązków, ciekawsze tematy, jedyny minus to mała firma. Mało informacji w necie. Software house zatrudniający 20 osób. Niby rozwijający się. Widać że początki. Działają od 5 lat. Ale mam dylemat. Mam obecnie trochę ciepłe stanowisko. Duża polska firma z branży IT. Rozwojowo średnio. W porządku kierownik i socjale. Wszystko do dogadania.
Dziś dostałem propozycję pracy i do piątku mam dać odpowiedź. Szczerze to nie wiem jak to rozegrać. W obecnej pracy na pewno nie dadzą mi aż takiej podwyżki. Ale chciałbym teoretycznie to wykorzystać by o niej porozmawiać. Nie wiem czy od razu mówić o nowej ofercie. Czy to może popsuć relacje na przyszłość? #pracbaza #praca #pracait #hr #kiciochpyta #it

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #611bbf72f81bf9000b2c725f
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 6
@AnonimoweMirkoWyznania: Idziesz w obecnej firmie na rozmowę, mówisz jaka dostałeś propozycje. Zaznaczasz, że chodzi i o kasę i o rozwój. Wskazujesz tak jak tu napisałeś, że rozwojowe średnio i niższa pensja i albo się dogadacie albo idziesz po nową ofertę. Koniec kropka. W sumie powiedz to wszystko co tu napisałeś. Oczywiście zachowaj miły ton rozmowy, aby nie palić mostów, żadnego wymuszania. Tylko głupi nie skorzysta z lepsze oferty i każdy to
@AnonimoweMirkoWyznania miałem podobną sytuację, poszedłem w to. Nowa praca była super, mega sympatyczni ludzi i ta kasa.. jednak czar szybko prysł i po pół roku zostałem bez roboty i znalazłem gorzej płatna jak ta pierwsza. Wszystko zależy od Cb
Nie zawsze hajs jest wyznacznikiem. Możesz zyskać bądź stracić. Boisz się porazki, że sb nie poradzisz? Zostań w starej robocie. Jeśli wiesz, że mimo upadku nadal wstaniesz - zmieniaj.
nudów i dla testów wysłałem CV, dobrze gadalo się na luzie, rzuciłem kwotę zaporowa i co..dostałem propozycję nowej pracy.

@Majkel94: generalnie jest to bardzo dobra praktyka.

podobnie jak pisze @Vadzior jeśli dobrze ci się pracuje w aktualnej firmie, to podbiłbym do kierasa i jasno, po dżentelmeńsku przedstawił sytuację.

na +50% podwyżkę na 99% nie masz co liczyć, ale to już sam musisz sobie przekalkulować co możesz ugrać, co ci się bardziej
@AnonimoweMirkoWyznania: jak masz kierownika spoko to bym się grubo zastanowił, po prostu pogadaj z nim, że chciałbyś bardziej się rozwijać. może zaproponują coś ciekawego. pracowałem 10 lat w jednej firmie i się zwolniłem bo już miałem jej dość, przez 3 lata odwiedziłem 4 firmy, wróciłem do tej z 10 letnim stażem. jednak spokojna głowa to zajebista sprawa, zauważyłem że nawet zdrowie mi się polepszyło, do tego mogę realizować jakieś swoje pasje,