Aktywne Wpisy
calban +901
#powodz
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
lorquu +526
#powodz No tak bo czasu było mało żeby s--------c…
Co myślicie o tych autach? Może ktoś poleci jakieś fajne auto w rozsądnej cenie?
#leasing #samochody #skoda #volkswagen #dacia
t-cros/t-roc=kamiq
dacia kupa.
Bierz co ładniejsze i ma największy bagażnik.
Komentarz usunięty przez autora
@OptiFinance: Na pewno nowsze roczniki, ale nie musi on być całkowicie nowy.
@Jason_Stafford: @kuraku: Jakieś vany lub mini vany odpadają. Kompletnie mi się one nie podobają. Rozumiem
Bierz co ładniejsza i pamiętaj o bagażniku, te 400l w kamiq jako tako starczy o ile Twoja różowa nie pakuje się w 2 walizki na wyjazd 3 dniowy. Ew. j.w. box.
@derczy: A ja polecam Hyundaia Tucsona (sprawdź czy Ci się podoba w nowej czy starej budzie, ale jednego i drugiego kupisz jeszcze nowego) lub Kię Sportage. Bagażnik 500l + box na dach powinien wystarczyć na trasy.
PS. Przy suvach musisz brać pod uwagę większe opory powietrza, a co za tym idzie i spalanie. Typowe spalanie dla takiego crossovera/małego suva to okolice 9-10 l w mieście (benzyna).
@Golfinho:
Masz duży budżet i myślisz też o nowym, wiec nie powinien być to problem, ale jeśli ostatecznie skusisz się na używane to silnik jest ważny (w nowym też ale go sobie wybierzesz sam). Przede wszystkim decyzja czy chcesz paliwo, gaz czy diesla. Sam mam diesla więc powiem tylko, że trzeba brać pod uwagę na jakie trasy będziesz jeździł bo od czasu do czasu trzeba wypalić dpf. Żeby to zrobić - dobrze jest jeździć od czasu do czasu ( raz na 500 - 1000 km) po autostradzie lub esce bo to zajmuje jakieś 15-30 minut jazdy na wysokich obrotach bez jej przerywania. Po mieście to katorga. Niestety czasem wypalanie załączy się na krótszej trasie i jak przerwiesz, lub zwolnisz by przepuścić pieszego to może walnąć błędem no i trzeba coś z nim zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°) O benzynie się nie wypowiadam, ale gaz z kolei traci trochę na mocy. Ja jeżdżę przepisowo i ta dodatkowa moc nadaje się tylko czasem do dynamicznego i bezpiecznego wyprzedzania, wiec to dla mnie nie byłaby duża strata, ale musisz też mieć częstsze przeglądy na gazie i jakieś tam weryfikacje butli co roku (ale to sobie sprawdź dobrze bo nie daje 100% gwarancji na to ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Przy zakupie używanego polecam skorzystanie z opcji sprawdzenia auta przed dobrego "sprawdzacza". Mi polecił kumpel i skorzystałem - znalazł kilka drobnych usterek które pozwoliły na negocjacje ceny lub drobne naprawy wykonane prze dilera. Sprawdzi też czy nic nie kapie itp. ale nie łudźmy się - dużej wady ukrytej to nikt moze nie znaleźć. Kupowałem osobiście od dilera z dobrą, weryfikowalną historią auta, więc wszystko miałem
Bagażnik też ważny - mój ma około 400 litrów i jak jechaliśmy na wakacje w dwójkę na 10 dni to cały był zawalony, dosłownie cały. Rzeczy mieliśmy też w aucie. To prawda ze wzięliśmy ich bardzo dużo (wraz z zakupami)
W starej budzie były od 10Xk. To byłaby najfajniejsza opcja. Sam mam tiguana allspace :D
@lubie_rude:
zacznij używać własnego mózgu a nie powtarzać historyjki januszy motoryzacji :)
Patrzyłeś na Suzuki SX4 S-CROSS? Lekko powyżej 100k da się kupić 4x4 w automacie.