Aktywne Wpisy
Gotując w domu jako singielka oraz kupując produkty w marketach typu Biedronka.
Ile złotówek potrzeba miesięcznie na samo jedzenie, żyjąc bardzo bardzo oszczędnie?
#pytanie #gotowanie #gotujzwykopem #pieniadze #zwiazki
Ile złotówek potrzeba miesięcznie na samo jedzenie, żyjąc bardzo bardzo oszczędnie?
#pytanie #gotowanie #gotujzwykopem #pieniadze #zwiazki
Wraczek +180
Wierzyć się nie chce czytając te komentarze o honorowym obowiązku pójścia w maszynkę do mięsa gdy trep wyśle ci wezwanie xD
Cieszy mnie że tacy z was gieroje i bohaterzy którzy z uśmiechem na ustach poszli by walczyć w okolicach polskiego bachmutu w imie interesów tych na górze. No ja niestety nie mam takich stalowych jaj, natomiast jako tchórz chętnie wyślę wam do okopu kartkę z Dubrovnika ku pokrzepieniu serc.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #
Cieszy mnie że tacy z was gieroje i bohaterzy którzy z uśmiechem na ustach poszli by walczyć w okolicach polskiego bachmutu w imie interesów tych na górze. No ja niestety nie mam takich stalowych jaj, natomiast jako tchórz chętnie wyślę wam do okopu kartkę z Dubrovnika ku pokrzepieniu serc.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #
Ukraina z racji tego, że Morze Czarne jest niewielkim akwenem i dodatkowo Ukraina nie jest w stanie zadbać o bezpieczeństwo dużych okrętów, to postawiła na "flotę komarową", czyli dużo małych jednostek + mobilne i stacjonarne wyrzutnie obrony wybrzeża
-marzec 2019 - Ukraina zamawia pierwsze drony bojowe BT2 i regularnie otrzymuje dostawy. Docelowo ma ich mieć -24 z możliwością dokupu kolejnych sztuk. Turcja robi dla Ukrainy również wersje specjalnie dla marynarki wojennej.
czerwiec 2020 - Amerykanie zapowiedzieli przekazanie Dwóch jednostek Mk. VI dla Ukrainy
-lipiec 2020 - Ukraina zamawia u Francji 20 kutrów patrolowych FPB 98 Mk 1.
-w 2020 wznowiono budowę korwety korwety projektu 58250 typu Wołodimir Wielikij
-marzec 2021 - Ukraińska zbrojeniówka wyposaża pierwszy dywizjon w zestaw bojowy kompleksu rakietowego systemu obrony wybrzeża RK-360MC Neptun
-sierpień 2021 - zapowiedź przekazania dwóch brytyjskich niszczycieli min dla Ukrainy
-amerykanie w 2019 przekazali również 2 oceaniczne kutry patrolowe typu Island i w planach są jeszcze 3 do przekazania do końca 2021
-koniec 2020 Ukraina zamówiła jeszcze 16 patrlowców Mk VI od Amerykanów
-początek 2021 - Brytole myślą jeszcze nad przekazaniem Ukrainie 8 kutrów rakietowych
- wybudowano siedem i buduje się ósmy kuter artyleryjski projektu 58155 typu „Giurza-M”
- wybudowano dwa i buduje się trzeci kuter desantowo-szturmowy projektu 58503 typu „Kientawr”
- od 2020 r. trwają próby średniego okrętu rozpoznawczego „Simferopol” projektu 502EM typu „Łaguna”
- trwają negocjacje z Turkami na temat zbudowania kadłubów i dokończenia już na Ukrainie, po transferze technologii, okrętów typu ADA
- marynarka jest w trakcie budowy dwóch nowych baz morskich w Berdiańsku i Oczakowie, trwają też przygotowania do rozszerzenia cywilnego portu "Piwdennyj" koło Odessy do rozmieszczenia tam bazy morskiej i okrętów
- amerykanie potwierdzili że przekażą jeszcze w tym roku radary artyleryjskie i potwierdzili stałe wsparcie dla ukraińskiej armii w kwestii obrazu z satelit, danych z IMINT-u. W planach jest też przekazanie sprzętu dla medyków i do ewakuacji.