Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista Witam. Postanowiliśmy razem z żona przebranżowić sie i zostać programistami. Ustaliliśmy ze jedno z nas będzie pracowało, a druga osoba uczyła sie i szukała pierwszej pracy, a potem tak samo zrobi żona jak ja już dostanę prace.

Kłopot polega na tym ze szukamy informacji jakich technologii oraz języków sie uczyć, żebyśmy mogli razem sie uzupełniać. Ja generalnie myślałem o tworzeniu backendu w Java, zaś żona frontend w angular lub react. Jak myślicie czy to dobre technologie i plan ?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eternit_nie_wybacza: Wiadomo ze na początek 25k nie dostanę, ale liczę ze jako junior w Warszawie dostanę chociaż 10k na b2b, wtedy byłbym w stanie nas utrzymać w tym przejściowym czasie gdy żona będzie sie uczuć.
Niestety żona musi również podszkolić język angielski bo na razie ma z tym drobne problemy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@r3solver: 10k b2b jako pierwsza praca w IT? Albo będziesz musiał być naprawdę dobry, albo zweryfikować swoje wymagania. Kolejni, którzy myślą, że IT to dolina miodem i mlekiem płynąca i oferuje złote góry? Dostac pracę jako junior nie jest tak łatwo jak się może wydawać, a za takie pieniądze to już w ogóle...
  • Odpowiedz
@cybul26: Widziałem sporo ofert w tych pieniądzach w Warszawie dla juniorów. Mysle ze mi sie uda bo jestem bardzo dokładny i skrupulatny, a w obecnej pracy moje umiejętności są bardzo doceniane
  • Odpowiedz
@r3solver nie wiem czy trolujesz, ale jeżeli nie to Ci powiem że 10k to może mają juniorzy ale tacy co już mają 2 lata doświadczenia. Startując od zera, bez studiów informatycznych, to pewnie dostaniesz max 5k brutto, a może być też tak że nawet za minimalną Cię nikt nie zatrudni.
  • Odpowiedz
@r3solver: to sa juniorzy z rocznym dwuletnim doświadczeniem juz, wątpie ze znajdzie sie ktos kto da 10k na start juniorowi po kursach na udemy, najlepiej robic kursy klepac kod i szukac freelancingu bo zdobywasz doswiadczenie komercyjnie wiec lepiej bedzie wygladac, jako pierwsza praca w front end to mysle ze 4-6k brutto ktos jest w stanie dać
  • Odpowiedz
@r3solver: trzeba brać pod uwagę kim jest junior warty 10k. Najczęściej junior 10k to osoba, która sporo lat programuje, ma swoje projekty, studia, doświadczenie niekomercyjne, a teraz chce juz wejsc na full w rynek pracy. Takich osób jest sporo, w wiekszosci to Ci najlepsi studenci, co bawili sie w hackathony, koła naukowe, open source.
Inna sprawa jest z osobami, które chca zacząć, bo to nie klasyczni juniorzy tylko tzw entry
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
weź żonę najpierw wyślij na szkolenia i szukanie pracy, jak się nie uda to ty wyjdziesz z tego bez strat praktycznie, żonę potem możesz zmienić.

to jedyna sensowna porada. A czemu chcecie się uzupełniać i czemu mieszany stack?

@r3solver:
  • Odpowiedz
że 10k to może mają juniorzy ale tacy co już mają 2 lata doświadczenia.

@temokkor: zapomniałeś dopisać, że juniorzy, którzy faktycznie 2 lata się ciągle dokształcali i rozwijali, a nie tacy co robili crud development przez 2 lata tego samego.
  • Odpowiedz