Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 108
Skoro z numerem alarmowym można się połączyć nawet nie mając karty SIM w telefonie, to jaki numer jest wyświetlany u osoby która odbiera? Imei? Czy można na taki telefon bez karty oddzwonić w razie gdyby coś rozłączyło?

#informatyka #technologia #telekomunikacja #pytanie #elektronika
pesymistyk - Skoro z numerem alarmowym można się połączyć nawet nie mając karty SIM w...

źródło: comment_1628321774h4kEBcz7RJGSIL58UFGsVh.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pesymistyk: @VoltAmper230V: @vanitydomain: W sieci LTE i 5G, telefon (mówiąc bardziej technicznie UE) musi odebrać tak zwany Paging, żeby dowiedzieć się o połączeniu przychodzącym. O tym, kiedy sieć wysyła tą wiadomość, decyduje UE_ID, który jest wyliczany na podstawie IMSI. Więc wygląda na to, że do użytkownika, który nie ma karty SIM w telefonie nawet operator numeru alarmowego nie może zadzwonić.
Poniżej fragment z 3GPP 36.304
groman43 - @pesymistyk: @VoltAmper230V: @vanitydomain: W sieci LTE i 5G, telefon (mów...

źródło: comment_1628323899EL57WmN5DkoAi1rX3dqaFf.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@groman43: @pesymistyk: @VoltAmper230V: @vanitydomain: @aleks0814, @3cytryny: Bzdury wygaduję. W LTE faktycznie do wyliczenia UE_ID jest używany IMSI, ale w 5G korzysta z tymczasowego identyfikatora, który został ustalony podczas ostatniego połączenia (5G-S-TSMI) - widać to na screenshocie, który załączyłem powyżej (,). Więc teoretycznie w 5G można wysłać Paging. Niestety nie mam zielonego jak to wygląda w praktyce.
  • Odpowiedz
@pesymistyk wyświetla się 8cyfrowy numer telefonu zaczynający się od 112 lub 911 (w zależności na który numer zadzwoniłeś, nie wiem na jakiej podstawie pokazuje się ciąg liczb).
Jeżeli system ma problem z odczytaniem przychodzacego połączenia wyświetla się tzw. Numer podkładowy i najczęściej nie pokazuje wtedy lokalizacji
  • Odpowiedz
@Pienio69: Ciekawe, ale tak naprawdę nie wiele mówi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Udało mi się wyguglować architekturę IMS (3GPP 23.167) - https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/123100_123199/123167/16.04.00_60/ts_123167v160400p.pdf
Sekcja 4.2 mówi wprost "When a call is initiated to a PSAP from a UE without credentials, the E-CSCF shall derive a non-dialable callback
number where required by local regulation (e.g. see Annex C of ANSI/J-STD-036 B [23])".
Disclaimer#1 - Ten dokument jest przeznaczony tylko dla UMTS i LTE. Nie mogłem
  • Odpowiedz
Podsumowując, ja bym założył że
- istnieje techniczna możliwość zaprezentowania się numerem tymczasowym
- w jednym ze standardów pojawia się sugestia, że ten numer tymczasowy powinien być zbudowany z prefixu (numeru alarmowego na który dzwonimy) oraz ostatnich cyfr numeru IMEI - i praktycznie wydaje się że tak jest @zwykly_mirek , przykładowy numer to 112 + 7 ostatnich cyfr numeru IMEI
- istnieje techniczna możliwość oddzwonienia na numer tymczasowy, który nie będzie
  • Odpowiedz