@SweetieX: Wraz z rozwojem inteligencji jednak ludzie potrafią przedłożyć racjonalne myślenie ponad instynkty. Nie bez powodu wśród ludzi inteligentniejszych i lepiej wykształconych dzietność spada ( ͡~ ͜ʖ͡°) Ergo może jeszcze nie teraz, ale za jakiś czas kto wie. Ja z różową zamierzamy przyłożyć własną cegiełkę do trendu bezdzietności i nigdy dzieci nie posiadać co i Tobie gorąco polecam ( ͡~ ͜ʖ͡°
@Zgrywajac_twardziela: mnie bardziej przeraża krótkowzroczność większości ludzi którzy chcą mieć dzieci. Ziemia i tak już jest przeludniona(przed rewolucją przemysłową było nas około miliard, teraz prawie 8 miliardów), a zmiany klimatyczne spowodują, że za 20-30 lat tego świata, w obecnym kształcie, może już nie być. Ziemie są coraz bardziej wyjałowione, coraz mniej jest ziemi pod uprawę, coraz więcej ruchów migracyjnych, poziom wód cały czas się podnosi(szacuje się, że ileś lat 3/4
@SweetieX: Podajesz wyjątki, jakichś celebrytów czy polityków. Statystycznie wśród ludzi bardziej wykształconych dzietność spada, a wśród patologii jest ciągle na wysokim poziomie ¯\_(ツ)_/¯
mnie bardziej przeraża krótkowzroczność większości ludzi którzy chcą mieć dzieci. Ziemia i tak już jest przeludniona(przed rewolucją przemysłową było nas około miliard, teraz prawie 8 miliardów), a zmiany klimatyczne spowodują, że za 20-30 lat tego świata, w obecnym kształcie, może już nie być. Ziemie są coraz bardziej wyjałowione, coraz mniej jest ziemi pod uprawę, coraz więcej ruchów migracyjnych, poziom wód cały czas się podnosi(szacuje się, że ileś lat 3/4
@Zgrywajac_twardziela: w izraelu, ktory ma jedno z najbardziej wyksztalconych spoleczenstw, dzietnosc to 3.1, czyli zwiazek z wyksztalceniem a iloscia potomstwa jest luzny
@Zgrywajac_twardziela: bo żyjemy w najlepszych możliwych czasach. Większość nas nigdy nie była głodna i nikt do nas nie strzelał. Jednak ten dobrobyt jest obosieczną bronią. Jeszcze chciałbym tutaj wrócić do tej kwestii:
bardziej wykształconych
@Zgrywajac_twardziela: moim zdaniem, to nie jest kwestia wykształcenia. Bardziej refleksji nad otaczającym światem i też inteligencji. Patola mnoży się na potęgę, bo myślenie jest dla nich za trudne. Człowiek kumaty potrafić przemyśleć temat i
bo żyjemy w najlepszych możliwych czasach. Większość nas nigdy nie była głodna i nikt do nas nie strzelał.
To bardzo krótkowzroczne myślenie, przed wybuchem wojny w Donbasie pewnie niejeden Ukrainiec też tak myślał. Nie żyjemy w świecie wolnym od wojen, tylko co najwyżej mamy szczęście że urodziliśmy się w kraju który obecnie nie jest w stanie wojny.
@Zgrywajac_twardziela: Urodzenie dziecka postarza o 5-10 lat. Dziewczyny młodsze ode mnie, które mają 2 bombelki często wyglądają tak, że nie wiadomo czy mają dwadzieścia, trzydzieści czy czterdzieści lat. I nie mówię tego żeby się dowartościować czy twierdzić, że lepiej dbam o siebie. Wystarczy poklikać w profile znajomych ze szkoły. Pomiędzy posiadającymi skarb w postaci bombelka #pdk a nie jest przepaść.
@Zgrywajac_twardziela: pełna zgoda byczku. W kwestii dobrobytu bardziej mi chodziło o to, że ludzkość wytwarza mnóstwo śmieci. Z jednej strony mamy dzięki temu różne wygody, a z drugiej strony ten dobrobyt zabija planetę.
@Phyrexia: to nie ciąża postarza, tylko zaniedbanie siebie po ciąży. znam kobiety, które po ciąży dalej są niezłymi laskami, a czasem nawet wyglądają jeszcze lepiej.
Albo bieda i patola, albo ludzie chorzy na umyśle
Wraz z rozwojem inteligencji jednak ludzie potrafią przedłożyć racjonalne myślenie ponad instynkty. Nie bez powodu wśród ludzi inteligentniejszych i lepiej wykształconych dzietność spada ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Ergo może jeszcze nie teraz, ale za jakiś czas kto wie. Ja z różową zamierzamy przyłożyć własną cegiełkę do trendu bezdzietności i nigdy dzieci nie posiadać co i Tobie gorąco polecam ( ͡~ ͜ʖ ͡°
@Zgrywajac_twardziela: moim zdaniem, to nie jest kwestia wykształcenia. Bardziej refleksji nad otaczającym światem i też inteligencji. Patola mnoży się na potęgę, bo myślenie jest dla nich za trudne. Człowiek kumaty potrafić przemyśleć temat i
To bardzo krótkowzroczne myślenie, przed wybuchem wojny w Donbasie pewnie niejeden Ukrainiec też tak myślał. Nie żyjemy w świecie wolnym od wojen, tylko co najwyżej mamy szczęście że urodziliśmy się w kraju który obecnie nie jest w stanie wojny.
@Phyrexia: to nie ciąża postarza, tylko zaniedbanie siebie po ciąży. znam kobiety, które po ciąży dalej są niezłymi laskami, a czasem nawet wyglądają jeszcze lepiej.