@aksal89 Ma smażalnię nad morzem? ( ͡º͜ʖ͡º) @powodzenia Te 10k to jest najlepszy interwał, chyba, że walisz same trasy to wtedy 15. Sam wymieniam co ok. 10k właśnie.
@powodzenia: Ja wymieniam przed przeglądem, czyli raz w roku. Ale robie maksymalnie 15-16k rocznie. Jakbym wiecej jeździł to zmieniałbym właśnie co 15k
@powodzenia: Co rok w warsztacie i dolewam trochę raz, dwa razy w roku jak komputer mi wyświetli niski poziom oleju. Jeżdzę dużo, a silnik to kobyła 3.0.
@powodzenia tak z 2-3 lata temu na stronie chyba mobila był wykres pokazujący degradację oleju ze względu na sposób użytkowania. Przy ok 7kkm w mieście olej nadawał się do wymiany. Wykres szybko znikł bo średnio spinało się to z olejami LL. Poza tym są niektóre silniki starszych konstrukcji które mogą jeździć na byle czym, a są niektóre nowsze ciasno spasowane, dla ekologi trzymają bardzo wysokie temperatury gdzie 7-8kkm wg mnie.
co ile wymieniacie olej? ja co 10-12k i zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy nie za często
@powodzenia: zależy od auta, w swoim staram się raczej w okolicach 10 niż 15 tysięcy, bo podobno dłuższe interwały mu nie służą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@powodzenia: o Boże, o #!$%@?!