Wpis z mikrobloga

Siemanko. Może ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć jak to jest z tym streamowaniem na fb? Istnieje coś tam takiego jak na Twitchu kategoria gier a w niej streamerzy którzy aktualnie streamują. Mam ten problem że mnie po prostu w tej zakładce nie ma, przewijam na sam dół i mojego streama wogóle nie pokazuje. #fb #fbgaming #stream #twitch
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kalypsoo: jak cukierberg się na coś uwziął to tak łatwo nie odpuści. Jasne, na początku to była g---o platforma, teraz dalej nie ma szału, ale robią postępy. Dodatkowo, facebook na razie na tym nie chce zarabiać, więc daje twórcom do 100% z tego co zarobią przez platformę np na subach (gdzie na twitchu to jest 40-50%). Nie zdziwię się jak za 3-4 lata dorównają Twitchowi
  • Odpowiedz
@Kalypsoo: trochę tak trochę tak xD ale jak nie jestem czegoś pewny to staram się nie odzywać

- odnośnie zarobków, to wiem na pewno bo siedzę w środowisku streamerskim i jestem na bieżąco, jasne że FB ma mniejsze zasięgi, ale abstrahując od tego, daje lepsze stawki niż Twitch + niektórzy mogą liczyć na ekstra wypłatę jeśli mają podpisany kontrakt
- odnośnie widzów, to sam nie oglądam ale słyszałem że jest
  • Odpowiedz
odnośnie widzów, to sam nie oglądam ale słyszałem że jest coraz bardziej popularny, no ale szyki research i proszę, miałem rację: od stycznia 2020 do stycznia 2021 wzrost średniej liczby widzów o 108%, w lipcu 2021 612k average vs 2,628k na twitch, więc już to jest prawie 1/4 tego co Twitch.

@Kien: Jak chcesz to porównywać?
Twitch to platforma dedykowana streamowaniu. Ludzie, którzy tam wchodzą chcą oglądać streamy i po to tam idą. To świadomi widzowie, którzy tego szukają. Facebook za to pakuje to każdemu, kto ma jakąś grę polubioną w feed i wyświetla ci takie streamy nawet jak przewijasz. Obejrzysz go 3 sekundy i zalicza to jako jednego widza... Fajnie to nabija puste liczby, nic więcej.

Dodatkowo, facebook na razie na tym nie chce zarabiać, więc daje twórcom do 100% z tego co zarobią przez platformę np na subach (gdzie na twitchu to jest 40-50%). Nie zdziwię się jak za 3-4 lata
  • Odpowiedz