Wpis z mikrobloga

Jadę sobie zielonym numero uno, z naprzeciwka nic nie jedzie, także skręcam w lewo. I teraz pojawia się pytanie czy kierowca rózowy numer dwa ma pierwszeństwo czy nie. Teoretycznie powinien mieć, ale z drugiej ten jego pas jest tak długi, że trzeba by się zastanowić czy to jest dalej część tego samego skrzyżowania czy on wjeżdza na pas zielonego i musi ustąpić pierwszeństwa.

Jeździłem już jako zielony i jako różowy, i zostałem obtrąbiony z obydwu pozycji, także zgłupiałem ¯\_(ツ)_/¯

#motoryzacja #prawojazdy #samochody #polskiedrogi
Czarnaksiazka - Jadę sobie zielonym numero uno, z naprzeciwka nic nie jedzie, także s...

źródło: comment_1626773146HcXEZox0H0iYjHIlr8IMIZ.jpg

Pobierz
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

rozowy sie wlacza do ruchu chce najechac na pas ktorym porusza sie zielony i musi mu ustapic

Wołam @ks2m bo chyba lubi poczytać takie teorie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jaka teoria? tak to dziala robie
  • Odpowiedz
Moim zdaniem interpretacja o dwóch skrzyżowaniach jest niewłaściwa

@vertical: Moim zdaniem też, przedstawiłem to tylko jako hipoteza prowadząca do tego samego wniosku.
Bo oczywiście masz rację że na zielonej strzałce prowadziłaby do dość absurdalnych wniosków.

Natomiast temat który poruszasz, który w skrócie można określić "gdzie się kończy jedno skrzyżowanie, a zaczyna następne" zdarza się na drogach i odpowiedź nie
  • Odpowiedz
co to za bzdura xD na rozbiegowkach tez wpuszczasz?

@eternit_nie_wybacza: Drogi wlotowe z rozbiegówkami o których mówisz zawsze mają znak "ustąp pierwszeństwa", inaczej faktycznie tworzyłyby skrzyżowania równorzędne z drogami wlotowymi i miałyby pierwszeństwo.
  • Odpowiedz
A no i dodam tak jeszcze na koniec, bo przejeżdzam tam codziennie. 9/10 przypadków na drodze to różowy wpuszcza tam zielonego xDDD

@Czarna_ksiazka: no bo ludzie nie potrafią jeździć. Ale, dla równowagi, tam jest też w godzinach szczytu problem tego typu, że jadąc z Wojciechowskiego na zielonym przed Tobą może stać jeszcze ktoś, kto jechał na zielonej strzałce i puszcza furkę z Kurpińskiego, co bywa mylące.

Generalnie ta wysepka tam
  • Odpowiedz
wiedząc że mam pierwszeństwo jadę na pewniaka,

@DJCrovley:

mam zielone lecę jak czołgiem :)

Moim zdaniem z-----e podejście. Dlatego u nas się jeździ tak jak jeździ. Zero ludzkiego, obywatelskiego podejścia do innych. Pewnie jeszcze kamerka, gaz i "bedziesz w internecie!"
  • Odpowiedz