Aktywne Wpisy

koronawirus +806
Powiedzcie mi, co się stało, że Wykop stał się aż tak bardzo odklejoną i toksyczną społecznościa, która nienawidzi dosłownie każdego? Kiedyś był żarty, że wstyd przeglądać w miejscu publicznym wykop, bo b--ń boże ktoś zauważy. Teraz to nie są żarty, bo tak jest naprawdę. Zaglądam na ten portal od ponad 13 lat i teraz naprawdę zrobił się z tego ściek. Zalało moje miasto, w p---u szkód, ludzie się jednoczyli i ustawiali wory,

jakubixxx +40
#powodz nawet piłkarze zarabiający ciężkie pieniądze się pofatygowali w porównaniu do ukrainców
źródło: 1000020632
Pobierz

W pod i licbazie używało się wyłącznie W-Frage warum.
Teraz ucząc się od nowa pojawiają się naprzemiennie:
- warum
- weshalb
- wieso
Z tego co wynalazłem w sieci, każde ma inne znaczenie dotyczące pytania o cel, lub o okoliczności lecz musiałem wyciągnąć wnioski z bardzo lakonicznych informacji. Z tego co pamiętam "warum" było uniwersalne, jednakże chciałbym wiedzieć czym się dokładnie różnią i w jakich przypadkach ich używać. Ktoś ma może jakąś książkową definicję tychże słów lub celu ich stosowania?
Img wycinka z książki lub ćwiczeń równie mile widziany
#niemiecki #naukaniemieckiego #jezykniemiecki #naukajezykow
Weshalb - z jakiego powodu
Wieso - jak to?
Z tym że to ostatnie raczej tylko w mowie potocznej.
pytaniem
pytamy o okoliczności
Semantycznie nie ma zadnej roznicy. W przeszlosci tak, te pytania powstały z różnicą znaczeniową, dziś jej nie ma. A w kazdym razie jeszcze nie spotkalem Niemca ktory by je widzial, podręczniki niby się o nich namiętnie rozpisują, ale koniec końców nikogo
Mimo wszystko, chciałbym pojąć istotę tego, lecz to pewnie wchodzi naturalnie w krew osłuchując się i zapamiętując określone sytuacje jakich dotyczy odpowiednio dobrane w-frage.
Na to niestety nie mam szans w codziennej gadce-szmatce dopóki nie wyjadę do roboty.
A nie wyjadę dopóki nie stwierdzę że doszedłem z powrotem do poziomu co najmniej A2 ( ͡° ʖ