Patrząc na to co się dzieje z inflacją w USA i jak wysoko są główne indeksy, to ewentualną zapowiedź zjazdu robi obecnie EUR/USD. Klasyczna formacja odwrócenia na tygodniówce, po cenach zamknięcia obecnie przełamana, po minimach jeszcze nie. Oczekiwanie podniesienia stóp lub ich faktyczne podniesienie dałoby impuls do spadków, przy okazji prowokując do wyjścia z akcji. Dłuższa faza kupowania dolara osłabiłaby więc kursy metali, krypto, papierów oraz walut emerging markets i wychłodziła indeksy w USA.
To oczywiście tylko fusy na podstawie kresek AT, jednak ładnie składają się z "fundamentalnym" otoczeniem. Ostatni mocny zjazd eur/usd po klaczycznej głowie z ramionami na tygodniówce był w końcówce roku 2013 i zepchnął kurs z 1,35 na 1,04 w 15 miesięcy. Obecny zasięg teoretyczny to 1,13 i powinno to potrwać wg mnie maks do pół roku. #gielda #inwestycje #kryptowaluty
Dlaczego zakładasz, że wzrost kursu dolara będzie przekładał się spadki metali? Trzymam trochę etf'a na pallad i zastanawiam się czy go zamknąć. Emerging markets i SP500 sektor IT zamknąłem pozycje z lutego z wynikiem +20% i czekam na DIP.
@buliyo: Przy wzroście stóp spodziewam się szybkich przetasowań. Metale obecnie nie wyglądają jakoś bardzo byczo (w kursach USD, w PLN trochę lepiej), palladu nie śledzę i nie śledziłem, ale miedź i srebro wyglądają jakby trzymały się przy obecnych poziomach na "gilach z nosa".
Czemu ludzie którzy nie chodzą do kościoła i ostatni raz byli w nim podczas bierzmowania chcą mieć ślub kościelny? #logikarozowychpaskow #slub #zwiazki
To oczywiście tylko fusy na podstawie kresek AT, jednak ładnie składają się z "fundamentalnym" otoczeniem. Ostatni mocny zjazd eur/usd po klaczycznej głowie z ramionami na tygodniówce był w końcówce roku 2013 i zepchnął kurs z 1,35 na 1,04 w 15 miesięcy. Obecny zasięg teoretyczny to 1,13 i powinno to potrwać wg mnie maks do pół roku.
#gielda #inwestycje #kryptowaluty
Trzymam trochę etf'a na pallad i zastanawiam się czy go zamknąć.
Emerging markets i SP500 sektor IT zamknąłem pozycje z lutego z wynikiem +20% i czekam na DIP.