Aktywne Wpisy

heksengerg +264
W co ja się wpakowałem...
#tinder
#tinder
źródło: temp_file8519915742815737756
Pobierz
Agui94 +464
Jest po 16 wiec daję znać jak rozwinęła się sytuacja z tego wpisu
Od razu mówię że będę pisał szybko i nie wiem jak z odpowiedziami na komentarze(muszę pozałatwiać zaległe sprawy których nie załatwiłem w tamtym tygodniu) i nie będzie tak ciekawie jak poprzednio. Jak kilka osób pisało w komentarzach szef nie chciał eskalować. To była rozmowa typu że w żadnym wypadku kierownik nie powinien tak pisać, cała sytuacja nie powinna mieć miejsca
Od razu mówię że będę pisał szybko i nie wiem jak z odpowiedziami na komentarze(muszę pozałatwiać zaległe sprawy których nie załatwiłem w tamtym tygodniu) i nie będzie tak ciekawie jak poprzednio. Jak kilka osób pisało w komentarzach szef nie chciał eskalować. To była rozmowa typu że w żadnym wypadku kierownik nie powinien tak pisać, cała sytuacja nie powinna mieć miejsca

Wiele osób nie zawsze rozróżnia nazewnictwo trikolorek, dlatego pierwsza ciekawostka to: czy calico i szylkrety to to samo?
Nie do końca! Żeby opisać kota jako calico, muszą być wyraźnie oddzielone łaty koloru białego, czarnego i rudego. Białego jest zazwyczaj najwięcej, choć zdarzają się calico z pojedynczymi białymi łatami. Niektórzy twierdzą, że calico mogą “składać się” z dowolnych 3 kolorów, lecz najbardziej powszechną konfiguracją jest 25%- 75% białego z dużymi łatami rudymi i czarnymi.
Kolory szylkretek są głównie dwa - brązowoczarne i rude, ale są możliwe też inne, nawet kremowe, brązowe, beżowe, imbirowe, bursztynowe, czy cynamonowe, a ciemne futro może być czekoladowe, szare albo niebieskie. Ich sierść może być nakrapiana, ale występują też pogrubione cętki, czy podobnie jak u większości calico, ale zdecydowanie rzadziej, jednolite plamy. Najczęściej kolory sierści są kompletnie wymieszane.
Mimo to, w terminologii fachowej istnieje tylko słowo “szylkret” i używa się go do opisania calico dodając, że to “szylkret z białym” - calico stanowi więc konkretny podzbiór szylkretów.
W bardzo wyjątkowych przypadkach, jest jeszcze jeden rodzaj kotów calico, które mają rozmyte, pastelowe kolory, najczęściej szaroniebieski + beżowo-złoty + biały. @Enron posiada je obie:)
Mamy jeszcze koty caliby - są one takie same jak calico, tylko zamiast czarnych łat, mają szare pręgowane - jak u kota reklamującego Whiskas ;)
W fanklubie #calico jesteśmy gościnni i mamy także szylkrety i caliby, o których napiszę w kolejnych wpisach:)
#koty #ciekawostki
Komentarze do wołania/odwołania dostępne niżej.
źródło: comment_1625497309sgmnVEPaeUmNqwUnhyqWTI.jpg
Pobierzźródło: comment_1625512400zNqtEL1ltfgeC5udlZoZmE.jpg
Pobierzźródło: comment_1625518091qlAtX6FfC7XqdaSx3H5ESZ.jpg
PobierzA wiesz może coś n.t. specyficznego zachowania szylkretów? Słyszałam wiele opinii, że te kotki się różnią. Sama mam trzy koty, ale tylko ona jest taka niedotykalska, a mam ją od małego i przyzwyczajałam do dotyku czy noszenia na rękach tak jak pozostałe
¯\_(ツ)_/¯
źródło: comment_1625518924V3PzTeOTPEJQywzyHy22Sz.jpg
Pobierzźródło: comment_1625519350vuWs05o7Xedl9065c6gjmV.jpg
Pobierzźródło: comment_1625606273CMJtHf58QIlMPyKREu49HI.jpg
Pobierzźródło: comment_1625676075mWwdUpfsSYDG429EDBl488.jpg
Pobierzźródło: comment_1654615310RAEsp6OyMLGFH0SwzVwC3i.jpg
Pobierz