Wpis z mikrobloga

Dlaczego polacki język ma tak brzydkie, wulgarne i żenujące określenia na damskie narządy rozrodcze? Skręca mnie jak ktoś używa słowa „#!$%@?”; wagina czy pochwa są zbyt techniczne i nie chcą się przyjąć, wszystkie myszki, dorotki i bożenki to jakieś nieporozumienie xD reszta to zwykłe wulgaryzmy.

Jakoś to angielskie pussy nie kłuje tak w uszy, a sama vagina, vag czy vayjay są powszechnie używane i neutralnie brzmiące. Przydałoby się wziąć przykład.
#rozowepaski #logikaniebieskichpaskow #przemysleniazdupy
  • 20
@Elec: pussy to nie to samo co cipka, ma bardziej neutralny wydźwięk, a słowo jest samo w sobie łagodne. Cipka to próba zdrobnienia słowa #!$%@?, kojarząca się głównie ze zboczonym Januszem parającym się nieudolnym podrywem na fejsbuku. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Co do personalnego odbioru tych określeń, to mieszkam już za granicą niemal dekadę i tyle czasu też nie używałem polskiego w strefie intymnej, więc moja percepcja
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Choir: nie wiem na ile to kwestia języka a na ile wychowania, gdzie od małego jesteś uczony że jak powiesz #!$%@? to tak jakbyś użył najpotężniejszego przekleństwa

Kolejna sprawa to wyzywanie ludzi od narządów...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Choir: akurat kurka ma sens, każda kurka ma swojego koguta ;)
@bluberr: na wsiach na małego kurczaczka często się mówi per 'cipka'. Zresztą, kury się woła 'cip, cip', więc to też jakieś powiązanie.
@bluberr:
Normalnie. Dlaczego do kur robi się "cip cip"? Bo to cipki.

cipka
1. pot. «kura, zwłaszcza młoda»

kogut
2. pot. «mężczyzna mający dużą sprawność seksualną»
3. pot. «człowiek czupurny, zadziorny»

https://sjp.pwn.pl/sjp/cipka;2449452.html

Dlaczego buhaj rozpłodowy?

buhaj «samiec rozpłodowy bydła domowego»

buchnąć I — buchać
1. «rozprzestrzenić się w sposób gwałtowny»
2. «wydzielić coś z siebie w sposób gwałtowny»