Wpis z mikrobloga

Link do repo z kodem

Mam sobie apkę napisaną w #python z pseudogui w konsoli, używaną w pracy. Jak mogę dostosować kod żeby zawsze te kratki się skalowały do długości stringa? Obecnie jest to wpisane na sztywno, i o ile daje to rady w przypadku "Wybierz co chcesz zrobić", tak w przypadku dynamicznie zmieniających się stringów trochę się sypie.

#pytanie #programowanie
NewEpisode - Link do repo z kodem

Mam sobie apkę napisaną w #python z pseudogui w ...

źródło: comment_1624363629lym3k3vEHdcStBjzpxxCDe.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
@tangerynke: Bo clockify np ma skopany strasznie UI + nie potrafi z automatu dopisywać tego do redmine, pisać komentarzy itp. Zajęło mi to jakieś 6 godzin, a każdy programista u nas ma w mniejszym lub większym stopniu to zautomatyzowane :D
  • Odpowiedz
@NewEpisode: nie patrzyłem w kod, ale czemu nie zmienić print na mirkoprint(string), który będzie stawiał # potem (szerokosc_okna-len(string))/2 wolnej przestrzeni, potem string, a potem (szerokosc_okna-len(string))/2 wolnej przestrzeni i #
  • Odpowiedz
@NewEpisode: Generalnie biblioteki w stylu curses/ncurses to podstawowa opcja, jeśli chcesz robić "gui" w terminalu, inaczej jest z tym kupę zabawy. To robi za Ciebie obsługę różnych niestandardowych terminali, kodowań, etc - nie musisz się martwić, że twoja apka źle zadziała u kogoś na OpenSolaris, z którym się łączy przez prawdziwy terminal teletype. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Saly: To miało być na szybko, teraz przyszedł czas na duperele ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sprawdzę co podesłałeś, zależy które będzie bardziej pasowało do idei projektu tego użyje. Dzięki za link!
  • Odpowiedz