Wpis z mikrobloga

Naszym katechetą w średniej był taki fajny, młodzieżowy ksiądz. Zawsze z nami żartował i fajnie się z nim gadało nawet mimo różnicy poglądów. Nigdy nie byłam typem wojującego ateisty, więc z szacunku do kolegów milczałam jak zaczynał pleść głupoty typu „masturbacja jest tak samo zła jak gwałt”. Kiedy wypisałam się wraz z dwoma innymi osobami z religii (przy czym zaznaczyliśmy dyrektorowi, że to absolutnie nie z „winy” katechety) nagle przestał się do nas odzywać, kiedy witaliśmy się z nim na korytarzu xD A kiedy np. przyszliśmy grupą o coś go spytać i akurat ja byłam osobą mówiącą, to nawet się na mnie nie spojrzał i odpowiadał innym osobom. Fajne to katolickie miłosierdzie xD #bekazkatoli #ateizm
  • 77
@aPimpNamedSlickback dlatego ja z osoby, po prostu niewierzącej, zrobiłem się wręcz antyreligijny.Na początku miałem to gdzieś jak ktoś sobie wierzy nie moja sprawa, ale z niewiadomych mi powodów dla ludzi wierzących jestem jakiś zły, ja powinienem wierzyć jak ja mogę nie wierzyć ? Narzucają na siłę, oceniają, wtrącają się.Dlatego podchodzę teraz tak samo i wiara w jakieś tam religie jest dla mnie śmieszna i jak tylko ktoś mi okazuje nie sympatię z
@aPimpNamedSlickback: ja jako nalezacy do parafii ksiezy werbistów mialem spoko księdza który przygotowywał nas do bierzmowania, chyba byl wtedy z 10 lat starszy ale max 27 lat, pochodził z Filipin i był na misjach w polsce, i to byl ksiadz który potrafił przyciągnąć młodzież do wiary, ale wyjechał do innego kraju poznał kobiete i przestał byc księdzem
@aPimpNamedSlickback: No okej, ja ci nie wierzę. Bez dowodów można szczekać ile się chce. Kontekst musiał być inny, ale twój móżdżek tego nie zrozumiał tylko wyłapał słowo gwałt ze słowogwałtu i to było dla ciebie te 100% porównanie. Ba. 5 lat więzienia na pewno powiedział dla sprawcy samogwałtu. Na 100% tak powiedział.
idiotyczne zachowanie niektórych księży,

@aPimpNamedSlickback: Każdy w jakimś calu jest idiotą, ty też. Nie ma wszędzie geniuszy w każdym temacie, nie ma grup społecznych w których są sami geniusze.

zrobi lepiej twojemu Kościołowi

Przypisywanie mi że to mój kościół pokazuje jak jesteś ograniczoną osóbką, bo co ty możesz wiedzieć? Może rozmawiam jako bezstronny człowiek, a nie ktoś kto ślepo wierzy w jedną albo drugą stronę? Polecam takie podejście. Inaczej żyje się
@spere: Żaden ewangelista tak nie mówi, nie mówi to jako fakt naukowy, to tylko przypowiastka, często z jakąś puentą.

Zresztą jak pisałem, każdy coś może palnąć, nie ma grupy społecznej od tego wolnej, więc hejcik wobec jakiejś grupy to zaślepienie, że świat tak jednak nie wygląda.
@spere: No tak, a 30 lat temu opisywano, że trzeba robić operacje bez znieczulenia na mózgach niemowląt, bo myślano, że znieczulenie szkodzi. 60 lat temu z kolei robiono lobotomię na każdy problem emocjonalny. I tak to się kręci.

2,2 miliardy ludzi uważa że to były fakty

Ty dokładnie wiesz co uważa tylu ludzi z osobna, na pewno.

opisuje że były takie wydarzenia

Nie wiedziałem, że to są fakty historyczne. gdzie tak
@spere: Fajnie zjechaliśmy od wmawiania, że niby katolicy uznają samogwałt równy gwałtowi i że powinien być równie kategorycznie karany do tego, czy wierzą w istnienie samego Jezusa Zmartwychwstałego. Poza tym wiara w Boga, a wiara w Jezusa to odrębny temat i odrębna osoba. Podstawą wiary jest wiara w Boga i nawet niekoniecznie w przypowiastki apostołów. Nie ma nigdzie napisane "wierzcie w to tak, jakby to były fakty". Ciekawe czy przeczytałeś Biblię,
@nowywinternetach: zjechaliśmy, bo ty przywołałeś "absurdalny" tekst żukowskiej o ciążach męskich, w domyśle jako "palnięcie", więc ja dopytałem, czy inne wyglądające na "dziwaczne" dla kogoś innego, też mogą być uznane za palnięcia

Zwycięstwo nad śmiercią, jej zanegowanie, dające podstawową duchową nadzieję dla śmiertelników, jest centralnym głównym sensem religii chrześcijańskiej. Po dalsze wyjaśnienia radziłbym ci jednak porozmawiać z dowolnym księdzem, on ci to precyzyjniej uzmysłowi niż ja
@spere: Nie, ja tylko podałem to na kontrargument, że każda grupa społeczna mówi coś z czego potem trzeba się tłumaczyć i rozwijać. Najgorzej tak dowalać się do jednej grupy jakby jedyną złą czy głupią była, a poza tym to każdy inny bezbłędny, hiper racjonalny i nie wiadomo co tam jeszcze.

Zwycięstwo nad śmiercią, jej zanegowanie, dające podstawową duchową nadzieję dla śmiertelników, jest centralnym głównym sensem religii chrześcijańskiej.

Okej. Nie będziemy w