Aktywne Wpisy
Nusantara +23
#frajerzyzmlm #izabelaadamczyk
Nie mogę patrzeć jaka tam jest bieda umysłowa. Pod którym karmieniem ona spędziła ostatnie 20 lat życia?
Cały Instagram zawalony zdjęciami samolotu, lotniska, chmur, zdjęć czy palmie. Wszędzie emotki ✈️✈️✈️✈️✈️, podkreślenie ma każdym kroku, że ONA BYŁA ZA GRANICĄ, PODKREŚLAM ZA GRANICO!!!
Jeszcze nagrywa filmy po angielsku w których opowiada jak to udało się jej spełniać nieosiągalne marzenie, coś o czym ludzie w Polsce mogą tylko śnić czyli wsiąść do samolotu. Skoro nagrywa to po angielsku to rozumiem że to ma trafić do ludzi z UK, Stanów, Niemiec itp. Ona myśli, że lot samolotem naprawdę zrobi wrażenie na jakimś Angliku?
Nie mogę patrzeć jaka tam jest bieda umysłowa. Pod którym karmieniem ona spędziła ostatnie 20 lat życia?
Cały Instagram zawalony zdjęciami samolotu, lotniska, chmur, zdjęć czy palmie. Wszędzie emotki ✈️✈️✈️✈️✈️, podkreślenie ma każdym kroku, że ONA BYŁA ZA GRANICĄ, PODKREŚLAM ZA GRANICO!!!
Jeszcze nagrywa filmy po angielsku w których opowiada jak to udało się jej spełniać nieosiągalne marzenie, coś o czym ludzie w Polsce mogą tylko śnić czyli wsiąść do samolotu. Skoro nagrywa to po angielsku to rozumiem że to ma trafić do ludzi z UK, Stanów, Niemiec itp. Ona myśli, że lot samolotem naprawdę zrobi wrażenie na jakimś Angliku?
wonsisko +40
przeciętny wykopek czekający na nowe powiadomienie z wykop, żeby był zastrzyk dopaminy
Dzień dziesiąty. Tag do obserwowania #greyinmay
Nuda. Jałowe leżenie do góry jajami. Nie dostałem dziś ponaświetleniowego mannitolu i to się zemściło. Miałem tak silny ból głowy po południu że wręcz błagałem o bodaj kawałeczek Apapu.
Przy "joggingu" (30-40 min. wieczornego łażenia w obie strony korytarza). Spotkałem Maję- imię zmienione ale również rodem z czytanki ;). Jest to druga osoba z radioterapią mózgu na oddziale. Podobno jest nas troję - jest jeszcze jakaś starsza baba, po której ciężko stwierdzić że ma naświetlania głowy. Maja, jest bardzo szczupłą 19latką o chłopięcych kształtach. Kończy swoją turę naświetlania w przyszłą środę. Na naświetlania przyjechała z włosami sięgającymi łopatek, co dało finalnie mało przyjemny efekt. Z rejonu naświetlania wypadły jej niemal wszystkie włosy, przez co można owy region odrysować po pozostałych jej jeszcze cebulkach włosów. Poznałem ją pierwszego dnia, gdy poszukiwałem odpowiedzi z pod znaku pytania "jak tu jest?". Diagnozę poznała w wieku lat 17. Dostała ataku padaczki, trafiła do szpitala, odkryli guza. Guz położony miała gdzieś w okolicach łączenia płatów ciemieniowego, potylicznego, może skroniowego. Wycięli ile mogli. Po operacji miała niedowład połowy ciała, padaczkę i przechodziła rehabilitację żeby wogole móc chodzić. Okazało się że to jakiś rodzaj glejaka - szczegółów choroby specjalnie nie pamięta. Z reszty po guzie wyrósł nowy guz. Załamała się, przeszła terapię psychologiczną. Jest obecnie na radioterapii z chemioterapią. Dziś nie chce pamiętać szczegółów choroby bo chce iść z życiem dalej. Zajmuje się hobbystycznie fotografią, chce za rok zdawać maturę. Na co dzień jest miłą i kontaktową nastolatką, więc wierzę że przepracowała, przynajmniej chwilowo, traumę swojej choroby.
A Ty kiedy robiłeś/łaś sobie badania diagnostyczne? Poczekasz, aż i Ciebie przywiozą do badania karetką?
#szpital #nowotwory #glejak #radioterapia #choroby
@No_to_dentka: Nie ma sensownych testow przesiewowych ktore mozna stosowac populacyjnie u osob bez czynnikow ryzyka w przypadku guzów mózgu. Znajdziesz co najwyzej mase stanów pseudochorobowych i podwyzszysz liczbe ludzi z depresja czy innymi nerwicami, ignorance is bliss. ;-)
Artefakty to jedna sprawa - inna sprawa to niepotrzebna diagnostyka, w tym inwazyjna rzeczy które nie są artefaktami a nigdy nie zaszkodziłyby pacjentowi. W radiologii zawsze obracasz się w ramach prawdopodobieństwa danej diagnozy. Całość przemielono statystycznie i wyszło, że po prostu nie ma sensu. Jak bardzo chcesz to są metaanalizy z The Oncologist, mozesz