Wpis z mikrobloga

Chyba będę płakać jak sezon się skończy, jem je teraz na okrągło XD

Szybkie smażone szparagi

250g szparagów
100g boczku
15g oliwy
1/2 cebuli (50g)
Kilka pomidorków koktajlowych (60g)
20g parmezanu

Boczek wysmażyć na suchej patelni, jeśli jest wyjątkowo chudy dolać łyżkę oliwy.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do zeszklenia.
W międzyczasie szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki a pomidorki na połówki.
Kiedy cebula będzie zeszklona, dodać szparagi i pomidorki i smażyć na dużym ogniu kilka minut.
Doprawić pieprzem, opcjonalnie solą i posypać parmezanem.

Makro: 737kcal 27B 64T 10W

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz c.....i - Chyba będę płakać jak sezon się skończy, jem je teraz na okrągło XD


Sz...
źródło: comment_1622102068QcqPaXa266djW92HBzIRQJ.jpg
  • 23
Czy to prawda, że po takiej ilości szparagów sika się na zielono?


@Kelin: Nie, ale po szparagach moje szczochy śmierdzą bardziej niż zwykle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@chixi: Pomidorki po takim podsmażeniu nie za bardzo stają się 'sflaczałe'?
Też ubolewam, że już gdzieś za rogiem powoli widać koniec sezonu :(
Też ubolewam, że już gdzieś za rogiem powoli widać koniec sezonu :(


@saoae: mam wrażenie, że dopiero się zaczęło a tu już koniec :/
@chixi: mroziłaś kiedyś szparagi? Ja robię w słoiki zazwyczaj, ale wtedy się nadają tylko na zupę krem albo ewentualnie do tarty, bo są już strasznie miękkie i nie da się tej fajnej chrupkości uzyskać
Nie, ale szczoch śmierdzi przeokrutnie.


@lunga: o człowieku, nie powiązałem tego wcześniej a rok temu już prawie robiłem komplet badań - ale jakoś przeszło. W tym roku zacząłem jeść szparagi i znów ten zapach - ale nie wiedziałem, że to od tego :) Dzięki!