Wpis z mikrobloga

Czy są wśród was użytkownicy Volvo C30 albo osoby, które mogą powiedzieć co nie co na temat tego samochodu (plusy, minusy, ogólne wrażenia, na co zwracać uwagę przy ogledzinach)?

Jest on na mojej liście modeli do nabycia i zastanawiam się czy warto - budżet w okolicach 20k.

#volvo #motoryzacja #samochody
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kimunyest95: mam 2.0pb flexifuel 146km 2012 rok. Rodzina 2+1 na wakacje tylko z boxem.

Z plusów oczywiscie subiektywnie z ostatnich 2 lat:

-prowadzenie bo to płyta podłogowa focusa
-części tez z forda
  • Odpowiedz
@kimunyest95: @Shirako: świetne auto. Gdyby mi się rodzina nie powiększyła, to pewnie jeździłbym do dzisiaj.
Do sprawdzenia alternator, 90% problemów z elektryką jest spowodowanych zaśniedziałymi stykami na module CEM (zazwyczaj wystarczy wyczyścić). Szukaj od razu z lepszym audio niż podstawowe, bo cieżko potem zmienić na lepsze. To samo dotyczy tempomatu, grzania foteli itp. Soczewki mijania się wypalają. Boczek fotela pęka (w polifcie poprawione).
Małe nawisy, przez co dobrze
  • Odpowiedz
@kimunyest95: mam s40 t5, więc w sumie to samo tylko, że czworo drzwi. Kupiłem w 2017 roku z 225k km przebiegu, teraz ma 295k km
+ silnik rewelacja, dynamiczny, elastyczny i pięknie brzmi
+ większośc częsci pasuje od Forda Focusa II, nie ma więc tragedii z cenami
+ bardzo dobrze się prowadzi, precyzyjny układ kieowniczy, precyzyjny wybierak skrzyni biegów, to też odziedziczone po Focusie II
+ świetnie wyciszone, przy 170 na autostradzie można rozmawiać bez podnoszenia głosu. Ale ja mam jakąś wersję z podójnymi szybami bocznymi, może dlatego?
+ nie powiem o 16letnim aucie, że wygląda świeżo, ale na pewno można stwierdzić, że wygląda na młodsze, niż jest
  • Odpowiedz
@Kyrielejson: a czy we wspomnianym przez mnie budżecie coś sensownego znajdę? Przyglądałem się na olx/OtoMoto dostępnym pojazdom i mam mieszane uczucia, zwłaszcza co do ich historii, ponieważ 90 procent to import Niemcy - auto handle omijam.

Jest to bardzo urocze autko i mam nadzieję, że dla mnie i różowej wystarczy. Z tego co widziałem w swojej okolicy, to wszystkie C30 są w wariancie 1.6 diesel 115 kucyków i mi to
  • Odpowiedz
@kimunyest95: jesli nie zalezy ci na super wyposazeniu i super silniku to za 20 mooooze wyrwiesz nawet ładnego polifta, ktory jest o wiele ładniejszy. Przedlift widac ze swoje lata ma. Import z Niemiec wcale taki zly nie musi być, trzeba tylko poznac dobrze historię auta. Wiele osob tak sobie chwali wozy ze Szwajcarii a w większości przyjeżdżają do nas rozbite ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@kimunyest95: unikaj silników benzynowych, 4-cylindrowych - to fordowskie silniki duratec-he. O ich przypadłościach możesz poczytać na forach forda. Zasadniczo problem jest z poborem oleju. Silniki te same z siebie biorą olej ale dodatkowo po większych przebiegach, pierścienie olejowe się zapiekają i biorą oleju w ogromnych ilościach. Nawet 1l oleju na 1000 km. Naprawa idzie w tysiące.
Dodatkowo jest w nich problem z regulacją luzów zaworowych - powinna być przeprowadzana co 60k km, a w przypadku silników z gazem, co 30k km. Koszt takiej regulacji może sięgać nawet 1000 zł. Minimum 500 zł - wymagane jest rozpięcie rozrządu na łańcuchu. Nie opłaca się więc montować instalacji LPG bo podnosi ona koszty eksploatacji.
Jeżeli zignorujesz interwały regulacji luzów, wypalą się gniazda zaworowe -> regeneracja głowicy.
Podobno silniki 2.0 radzą sobie lepiej ale nie są wolne od ww. wad.

4 cylindrowe silniki diesla to silniki koncernu PSA - za dużo na ich temat napisać nie mogę, poza tym ze są raczej bezawaryjne. 1.6 raczej o małej mocy i słabej dynamice, ale ludzie jeżdżą i niektórzy nawet bardzo chwalą - zależy czego od auta oczekujesz. Mała moc ale spalanie może osiągać bardzo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kyrielejson: no zgadza się. Wielu się na te silniki decyduje i nie narzeka. Ale trzeba o tym napisać, bo problem ten się zdarza za często.
Tak jak napisałem - 2.0 to w teorii kropka w kropkę ta sama technologia i rozwiązania co 1.8, a dużo mniej się spotkalem z opiniami że im dolega pobór oleju.
Nie chcę czarnowróżyć ale wydaje mi się że nie jest wolny od wady ale wytrzymuje
  • Odpowiedz