Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim #japonkagotuje

Dziś odcinek bardziej dla japońskiej części publiczności, aczkolwiek nie wykluczone, że ktoś kto nie miał okazji robić jeszcze żurku akurat skorzysta. Domowy zakwas i chleb-miska to temat przewodni.

W Japonii w zasadzie nie ma zup nawet choć trochę zbliżonych do Żurku - no chyba, że zaliczymy do niej miso (w końcu też jest fermentowana, tylko że soja). Trochę to dziwi bo nie spotkałem jeszcze Japończyka, który by narzekał na smak naszego Żurku.
Japończycy podobnie do Polaków lubią kwaśne, fermentowane smaki.
Ogórek kiszony? Oishiii!
Bigos? Sugoku oishiii!
Kwaśnica? Sugee!

Zapraszam do oglądania!

#gotujzwykopem #japonia #japonski #zainteresowania #bojowkapiekarska
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sommerfeld:A'propos kwaśnego to mnie trochę zastanawia, mówisz że Japończycy nie protestują na nasze wynalazki, a Korea to już w ogóle praktykuje kiszona kapustę tylko specyficzną, ciekawe jest to że drugi koniec globu a smaki w pewnym sensie podobne.
PS: Jeżeli chodzi o częstowanie "egzotycznymi" rzeczami, to jeszcze poleciłbym jajka na twardo w zalewie octowej (w sumie zaś znowu kraje tego regionu pt. Chiny mają stuletnie jajo)