Czy da się przekopiować arkusze .xlsx tak, aby podtrzymać formuły i formatowanie?
Przykładowo, mam arkusz1, gdzie mam kolumnę A na dane, a w kolumnie B mam formułę związaną z kolumną A. Za pomocą pythona wrzucam sobie dane do kolumny A, dzięki czemu mam gotowe dane w arkuszu dzięki pythonowi.
Zależy mi na kopiowaniu "templatki"-arkusza i wrzucaniu danych do niej, przy zachowaniu całej jej zawartości (formuł/formatowania). Kopiowanie jest tutaj bardzo ważne, ponieważ formuł, jak i formatowania jest naprawdę sporo i ciężko byłoby to przepisać do pythona. Chociaż jak nie będzie innej opcji, to rozważę to.
Ogarniam edytowanie istniejących plików .xls, ale zastanawiam się jak to wygląda przy formatowaniu i formułach. Czy openpyxl to dobry kierunek?
@Lunatik: pliku nie, bo i tak jest sporo plików, które mają indywidualne kategorie. Do tego regularnie dochodzą nowe arkusze. Zbyt dużo tego by było. Około 10 plików, co razem dałoby ~500 arkuszy. Chyba, że można stworzyć plik-templatkę, którego zawartość (sformatowane arkusze) będę kopiował lub chwilowy skopiowany plik z którego skopiowałbym zawartość (jeden arkusz-templatke).
Obecnie kopiuje i wklejam to ręcznie, dlatego chciałbym to zautomatyzować. Głównie chodzi o uzupełnianie templatki X razy
Czy da się przekopiować arkusze .xlsx tak, aby podtrzymać formuły i formatowanie?
Przykładowo, mam arkusz1, gdzie mam kolumnę A na dane, a w kolumnie B mam formułę związaną z kolumną A.
Za pomocą pythona wrzucam sobie dane do kolumny A, dzięki czemu mam gotowe dane w arkuszu dzięki pythonowi.
Zależy mi na kopiowaniu "templatki"-arkusza i wrzucaniu danych do niej, przy zachowaniu całej jej zawartości (formuł/formatowania).
Kopiowanie jest tutaj bardzo ważne, ponieważ formuł, jak i formatowania jest naprawdę sporo i ciężko byłoby to przepisać do pythona. Chociaż jak nie będzie innej opcji, to rozważę to.
Ogarniam edytowanie istniejących plików .xls, ale zastanawiam się jak to wygląda przy formatowaniu i formułach.
Czy openpyxl to dobry kierunek?
#programujzwykopem #programowanie
Bys mogl go opublikowac do jakiejs bazy danych, i uzywac wielokrotnie, gdziekowiek jestes.
Dodatkowo, Twoje formuly by sie zachowaly, a kazdorazowe zmiany by uaktualnialy kazdy arkusz, zbudowany na podstawie danych z modelu danych.
Do tego regularnie dochodzą nowe arkusze. Zbyt dużo tego by było. Około 10 plików, co razem dałoby ~500 arkuszy.
Chyba, że można stworzyć plik-templatkę, którego zawartość (sformatowane arkusze) będę kopiował lub chwilowy skopiowany plik z którego skopiowałbym zawartość (jeden arkusz-templatke).
Obecnie kopiuje i wklejam to ręcznie, dlatego chciałbym to zautomatyzować.
Głównie chodzi o uzupełnianie templatki X razy