Wpis z mikrobloga

Hej, Pamiętacie jak kiedyś pisałem o mandatach karnych które miałem zapłacić pomimo że nie zostałem nimi ukarany?

Pewna osoba posługiwała się moimi danymi osobowymi i policjanci wystawiali na mnie mandaty karne pomimo braku dowodu osobistego oraz peselu, prócz mandatów skierowali sprawę do sądu o ukaranie mnie.

Po wielu wizytach na komisariatach, prokuratorach i wycieczkach do okolicznych sądów udało mi się to wyjaśnić, znaleziono osobę która podawała moje dane osobowe i przyznała się do tego, odbyła się już nawet sprawa sądowa w której ta osoba została ukarana no ale co dalej...?

Dostaje kolejne pisma z urzędu skarbowego że mam zapłacić za mandaty karne xD

Myślałem że to koniec a tutaj cyk, pisma zapłać masz siedem dni i tak co chwilę bo tych mandatów było sporo...miałem za dużo spokoju chyba :/

Według mnie są dwie opcje:
-Urząd skarbowy nie został poinformowany o sprawie i za siedem dni znikną mi pieniądze z konta.
-Osoba została ukarana za posługiwania się moimi danymi osobowymi no ale sąd nie anulował mi tych mandatów...

#prawo #mandat #policja #sadowehistorie #zalesie #sadownictwo
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mam zaufania ani do polskiego prawa ani do systemu, podejrzewam że urząd skarbowy "zabierze" mi pieniądze z konta i dopiero w tedy będę musiał działać by mi je zwrócił :/
  • Odpowiedz
  • 5
@Lesrley mandatów nie uchylono, bo zostały wystawione w odrębnych postępowaniach niż to, o którym pisałeś. Na szybko zerknąłem do k.p.o.w. i niestety do postępowania mandatowego nie stosuje się przepisów o wznowieniu postępowania. Przesłanki do uchylenia prawomocnego mandatu też raczej nie zachodzą (tu musiałbym dokładniej poczytać). Pozostaje Ci zatem chyba tylko regres wobec skazanego w postępowaniu cywilnym.
  • Odpowiedz
@Lesrley: jak masz jakieś kwity z sądu, albo zawiadomienie z policji to im wyślij (skarbówce) i tyle. Tylko pocztą, maila najwyżej oprócz tego, a nie zamiast. Strzelam, że nikt skarbowki nie poinformował xD
  • Odpowiedz
@IgorK: @ryhu: No ale były dwie sprawy w sądzie związane z podpisywaniem się pod mandatami karnymi w celu wyrządzenia mi szkód materialnych a ta osoba się przyznała do tego więc jak dla mnie to po prostu powinni z automatu te mandaty przepisać na niego no ale żyjemy w p-------m państwie więc to nie takie proste.

Kiedyś pisałem do urzędu skarbowego list i mi odpisali bym po sprawie napisał
  • Odpowiedz
@Lesrley: odpis za 20 złotych i od ręki nie masz co liczyć, ale możesz spróbować pogadać, że to taka i taka szczególna sytuacja. Najlepiej przedzwoń, wyjaśnij że to mega pilne i może ci się uda.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lesrley nie dostaniesz za darmo. A czy od ręki, to zależy od zawalenia danego Sądu robotą.
P.S. Zerknąłem do komentarza do k.p.o.w. autorstwa K. Dąbkiewicza, że w takiej sytuacji można składać jednak wniosek o uchylenie prawomocnego mandatu (jest spór w doktrynie w tej kwestii). Ja bym spróbował - nic na tym nie stracisz, a może się uda.
  • Odpowiedz
@eaxene: Jadę tam, dlaczego mam płacić za coś co mi jest potrzebne do innego urzędu...powiem że jak mi nie dadzą to niech sami to wyślą do urzędu skarbowego.
  • Odpowiedz
@Lesrley masz dane kolesia co Ci buchnął tożsamość? Może do niego uderz z tymi mandatami, skoro się przyznał i został skazany to może wyrazi chęć by pokryć straty bez kolejnego ciągania się po sądach. Pewnie masz już dość łażenia i udowadniania że jesteś wielbłądem a jak Cię oleje to zapłać mandaty i do radcy prawnego pozwać śmiecia
  • Odpowiedz
ale muszę czekać na prawomocny wyrok...

@Lesrley: wniosek o uchylenie mandatu składałbym już teraz. We wniosku wskazałbym, że zapadł nieprawomocny wyrok (podałbym oczywiście datę wydania, sygnaturę i Sąd, który orzekał).
  • Odpowiedz