Aktywne Wpisy
Kolorowezworki +213
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają
bugzer +1
#komputery #internet #pc #gry
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Dla Czech wyliczenia opierają się na założeniu, że wasz przychód = dochód. Dla osób z dużymi kosztami wariant czeski jest mniej korzystny.
1. Dochód roczny 100 tys. PLN
Polska: 17% dochodowy + 9% składka zdrowotna + ok 15k Ubezpieczenie społeczne, 30k kwoty wolnej = 33 200 wszystkich danin rocznie.
Czechy: zryczałtowana danina (ubezpieczenie społeczne, zdrowotne + 16 PLN (!!!) dochodowego) 972 PLN miesięcznie, czyli 11 664 rocznie.
2. Dochód roczny 150 tys. PLN
Polska: podatek progresywny: ok 46 tys. wszystkich danin, liniówka: ok 57 tys. rocznie. Jest też opcja ryczałtu 15%, który w wyjdzie razem z ZUS ok 51 tys. PLN (15% + 9% zdrowotna + społeczne zryczałtowane)
Czechy: zryczałtowana danina 11 664 rocznie (obowiązuje do przychodu 177tys. rocznie)
3. Dochód roczny 250 tys. PLN
Polska: podatek liniowy: 85 tys. PLN rocznie wszystkich danin; ryczałt 15%: 75 tys. PLN
Czechy: ryczałt kosztów 60%: 31 tys. PLN rocznie danin, z czego większość to składki społeczne, a nie podatki jak w Polsce, przez co będziecie mogli liczyć na większą emeryturę.
Oczywiście sytuacja każdego przedsiębiorcy się różni, dlatego każdy powinien policzyć sobie sam, co badziej mu się opłąca.
Dla zainteresowanych czeski kalkulator: https://www.kalkulackaosvc.cz/?type=fee
#firma #dzialalnoscgospodarcza #programista15k #nowylad #biznes #ekonomia #czechy
Komentarz usunięty przez autora
@nowy_ja: Bzdura. To jest problem. Te zaoszczędzone kilka tysi to wydasz na dojazdy do rodziny na święta. Pomijając, ze jej widział nie będziesz.
@nowy_ja: Właściwie to pytałem wyżej o sytuację z punktu 1, do 100 tys.
Napisałeś,
Chyba 15 a devów z ip boxem często dojeżdżają(no bo to faktycznie już trochę pod przewałkę podchodzi gdy fullstack dev udaję że prowadzi badania i tworzy patenty).
Komentarz usunięty przez moderatora
...chyba, że ustawa mówi inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@andryhuf: Inaczej: przekonaj urzędasa, by odszedł od durnego systemu emerytalnego Bismarcka, wymyślonego ponad 100 lat temu dla Europy w której co dwa pokolenia wybucha wojna wymiatająca sporo ludności z rejestru i który jest klasyczną piramidą finansową (nowi płacą na starych, bez dopływu nowych piramida się zawala),
@andryhuf: I co ma do tego ilość bombelków?
Zupełnie Cię nie rozumiem w tym momencie, wybacz. Polacy są narodem i pozostaną nim, czy nas będzie 15 milionów, czy 150 milionów. Tak samo, jak narodem będą Szwajcarzy których za wiele nie ma. I nie musi być ich wielu, by żyło im się dostatnio. Tak samo, jak Nigeryjczykom nie będzie żyło się dobrze
Chyba Ci się kolego epoki pomyliły.
Szkoda mojego czasu, pozdrawiam.