Wpis z mikrobloga

Polska po Nowym Ładzie vs Czechy - symulacja dla samozatrudnionych programistów 15k

Dla Czech wyliczenia opierają się na założeniu, że wasz przychód = dochód. Dla osób z dużymi kosztami wariant czeski jest mniej korzystny.

1. Dochód roczny 100 tys. PLN

Polska: 17% dochodowy + 9% składka zdrowotna + ok 15k Ubezpieczenie społeczne, 30k kwoty wolnej = 33 200 wszystkich danin rocznie.

Czechy: zryczałtowana danina (ubezpieczenie społeczne, zdrowotne + 16 PLN (!!!) dochodowego) 972 PLN miesięcznie, czyli 11 664 rocznie.

2. Dochód roczny 150 tys. PLN

Polska: podatek progresywny: ok 46 tys. wszystkich danin, liniówka: ok 57 tys. rocznie. Jest też opcja ryczałtu 15%, który w wyjdzie razem z ZUS ok 51 tys. PLN (15% + 9% zdrowotna + społeczne zryczałtowane)
Czechy: zryczałtowana danina 11 664 rocznie (obowiązuje do przychodu 177tys. rocznie)

3. Dochód roczny 250 tys. PLN
Polska: podatek liniowy: 85 tys. PLN rocznie wszystkich danin; ryczałt 15%: 75 tys. PLN
Czechy: ryczałt kosztów 60%: 31 tys. PLN rocznie danin, z czego większość to składki społeczne, a nie podatki jak w Polsce, przez co będziecie mogli liczyć na większą emeryturę.

Oczywiście sytuacja każdego przedsiębiorcy się różni, dlatego każdy powinien policzyć sobie sam, co badziej mu się opłąca.

Dla zainteresowanych czeski kalkulator: https://www.kalkulackaosvc.cz/?type=fee
#firma #dzialalnoscgospodarcza #programista15k #nowylad #biznes #ekonomia #czechy
  • 163
  • Odpowiedz
@andryhuf: Tylko dokładać do patologicznych bąbelków? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #!$%@? do lekarza się nie mogę dostać płacąc od pyty składek latami muszę mieć prywatne ubezpieczenie żeby się na poziomie leczyć. Tak to prawda, wystarczy nie kłamać. Powiedz to nierządowi z pisu.
  • Odpowiedz
Składki emerytalne w tym przypadku w Czechach to 82 082 czyli 14 600 PLN. Z 31 tys. ogólnych danin. Po polskiej Stronie masz 9 tys. składki emerytalnej przy 85 tys. ogólnych danin.

@nowy_ja: Właściwie to pytałem wyżej o sytuację z punktu 1, do 100 tys.

Napisałeś,
  • Odpowiedz
@artur_gutner: przekonaj polskie kobiety, zeby nie rodzily 1,2 (jeden i dwie dziesiąte) dzieciaka, tylko 3 a raczej 4 (trzeba nadrobić), a problem z demografią zniknie. Reszta to kasa. Tylko kasa, a może proponujesz przymusowe zapładnianie? No chyba że masz głęboko w dupsku, czy to państwo za dwa pokolenia spadnie do poziomu Czech. Będzie skansenem bogatych emerytów bez przyszłości. A raczej byłym skansenem, skolonizowanym przez któregoś z bardziej zaradnych sąsiadów. Stawiam
  • Odpowiedz
przekonaj polskie kobiety, zeby nie rodzily 1,2 (jeden i dwie dziesiąte) dzieciaka, tylko 3 a raczej 4 (trzeba nadrobić), a problem z demografią zniknie.

@andryhuf: Inaczej: przekonaj urzędasa, by odszedł od durnego systemu emerytalnego Bismarcka, wymyślonego ponad 100 lat temu dla Europy w której co dwa pokolenia wybucha wojna wymiatająca sporo ludności z rejestru i który jest klasyczną piramidą finansową (nowi płacą na starych, bez dopływu nowych piramida się zawala),
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: dobrze wiesz, że w tym ustroju odwalanie samowolki wbrew woli wyborców jest nierealne. Równie dobrze niech ten urzędnik klepnie kary za nieurodzenie trzeciego dziecka (oczywiście z mnóstwem humanitarnych wykluczeń). Pomysł tak samo "genialny" jak twój, ważniejsze że tak samo oderwany od rzeczywistości. Chyba piszesz to tylko po to, aby zawracać innym głowę.
  • Odpowiedz
@andryhuf: Nie, piszę po to, byś się zastanowił, czy przyklaskiwanie durnym politykom to jedyne, co możesz wymyślić. Ludzie to nie króliki, żeby im urzędas mówił, ile muszą mieć dzieci, żeby się mu tabelki spięły a piramida finansowa nie zawaliła. Jak ma problem z piramidą, to niech sam płodzi 20-tkę dzieci, albo niech, no nie wiem, zmieni model na taki, który nie jest piramidą? ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@szaloneneutrino: Bzdury to sam piszesz. osoba pracujaca zdalnie moze sobie mieszkac dalej w miejscu swojego zamieszkania i wynajac mieszkanie w Czechach i nikt mu nie udowodni rezydencji podatkowej w PL jak dobrze pokombinuje. Nawet nie trzeba do Czech jezdzic, ale spoko, placcie sobie te 9% wiecej na pisowskich patusów, im mniej sie przeniesie do Czech ty mniejsze szanse ze US sie wezmie za tych co pracuja zdalnie z PL a
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: nie chodzi o emerytury, ale o miejsce kraju na mapie politycznej, a raczej o jego istnienie w perspektywie nastepnych pokolen. Dokladnie z tego powodu w innych nieco warunkach powoluje sie przymusowo do armii miliony ludzi "niezainteresowanych tabelkami w Excelu" i posyla na front. Tu i teraz nie lataja nad nami bombowce, niemniej skutek depopulacji w perspektywie kilkudziesieciu lat bedzie dokladni taki sami. Uważam, że jeśli naród nie jest już
  • Odpowiedz
a raczej o jego istnienie w perspektywie nastepnych pokolen.

@andryhuf: I co ma do tego ilość bombelków?

Zupełnie Cię nie rozumiem w tym momencie, wybacz. Polacy są narodem i pozostaną nim, czy nas będzie 15 milionów, czy 150 milionów. Tak samo, jak narodem będą Szwajcarzy których za wiele nie ma. I nie musi być ich wielu, by żyło im się dostatnio. Tak samo, jak Nigeryjczykom nie będzie żyło się dobrze
  • Odpowiedz
@Anna_: Dzięki, chociaż niewesoło. Apeluję do króla żeby pospieszył biurokratów i dał mi normalną wizę z rezydencją podatkową bo mam przeklęte Polskie obywatelstwo
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Dyskurs trwa od dziesięcioleci, dlatego zadziwia mnie Twoje podejście. Może nie miałeś czasu się zainteresować. Powiem więc bardzo obrazowo: jesteśmy na takim miejscu mapy, na którym jesteśmy bardzo nie na rękę sąsiadom. Powoduje to, że zasadniczo antypolska polityka trwająca od kilku wieków nie zmieni się. Aby się zmieniła, góry, rzeki i morza musiałyby zmienić lokalizacje, i jeszcze złoża. To mało prawdopodobne. Dlatego jeśli potencjał tego kraju zredukuje się odpowiednio
  • Odpowiedz
@andryhuf: I pomóc mają dziesiątki januszków z kałaszkami (obecnych bombelków, a za 20 lat potencjalnych rekrutów) ? To ma zatrzymać mocarstwo atomowe czyt. Rosję, albo państwa z dobrze wyposażoną armią zawodową?

Chyba Ci się kolego epoki pomyliły.

Szkoda mojego czasu, pozdrawiam.
  • Odpowiedz