@taior3: o Michale Rogalskim, chłopaczek wywnioskował po ostatnich dwóch dniach, że nie dość, że R rośnie, to teraz wzrosty ogólne będą! Serio, nie zauważyć po tak długim czasie siedzenia w danych, powtarzającego się schematu po świętach, to już trzeba być półsprytnym
@Kamil1707: Na ostre bym nie liczył, raczej podobne do tych sprzed tygodnia. Przy dziennych wynikach rzędu parędziesięciu przypadków trudno mówić o statystykach (czasami dwucyfrowa ilość przypadków, a stosujemy trzycyfrową dokładność). Należy liczyć się ze sporymi skokami w tabelkach.
ha, icm wpadł na to samo co ja jakiś czas temu :D Na początku lipca możemy mieć górkę związaną z powrotem dzieciaków do szkół. Jej wysokość może być taka jak aktualne wyniki do porównywalnych z przełomem kwietnia i maja z powodów trudnych do określenia (jak, np. nowa odmiana).
"Jak widać na powyższych wykresach, w większości przypadków potencjał powstania IV fali epidemii, związany z otwieraniem szkół, jest znikomy lub niewielki. Wyjątek stanowią sytuacje, w której zakładamy wyższą zakaźność wirusa wśród dzieci i niższą immunizację, lub otwieramy w jednym momencie wszystkie placówki na terenie kraju."
@Cypherspeed: W sumie obie tezy są zbieżne. Zakładamy, że sytuacja będzie się stabilizowała. Od połowy czerwca będzie trochę rosło przez szkoły. +/- tydzień po zamknięciu będziemy mieć max ale jego wysokość to wróżenie z fusów.
@taior3: i dziwnym zbiegiem okoliczności akurat dzień przed/w dniu zluzowania obostrzeń cała polska dumnie wkroczy w zieloną strefę xD zajebiste predykcje w tym rządzie robią
@taior3: Ktoś chyba niezaszczepiony musiał ci wypisywać te zaświadczenie. W polu nazwisko masz wpisane imię. W polu data podania pierwszej dawki najpierw rok. Data podania twojej 2 dawki rok na końcu wpisany.
@Green81 ależ on zawsze zachowawczo mówi, że być może, że możliwe a potem się wycofuje, bo zawsze zakłada brednie. Umieć zebrać dane a je potem analizować to dwie bajki.
@wedrowycz: Ufaj ICMowi xD Oni chyba z 15 razy zmieniali prognozy. A otwarcie szkół póki co w żadnym kraju nie spowodowało nowej fali, szczególnie na początku czerwca, gdy każdy ma wywalone w szkołę łącznie z nauczycielami. Tu moja alternatywna, niezależna prognoza, wzorowana m.in. na UK i Izraelu. Chyba bardziej prawdopodobna niż te gusła z ICM. https://www.easypaste.org/file/e6uMyhDQ/Cov.maj.alter.xlsx?lang=pl Co prawda sprzed dwóch dni, ale zakażenia już się okazały niższe niż zakładałem.
@wedrowycz: Plus co mają do tego mniejsze wyniki? Województwa będą miały wyniki jak teraz powiaty, a kraj taki, jak teraz województwa. Metodologia się nie zmienia.
Tag do obserwowania -> #liczymylockdown
Na niebiesko pokolorowane ostatnie 7 dni.
Plus przy pierwszym komentarzu -> zawołam do następnego
Tabela zawiera średnią kroczącą (7 dniową)
Pełna tabela:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P5lGkYE2ZFPqVXoqoTxvcd9m9hkB2ZP-XA4a-uAXgZs/edit?usp=sharing
#idziemypolockdown #koronawirus #narodowakwarantanna
@Kamil1707: Na ostre bym nie liczył, raczej podobne do tych sprzed tygodnia. Przy dziennych wynikach rzędu parędziesięciu przypadków trudno mówić o statystykach (czasami dwucyfrowa ilość przypadków, a stosujemy trzycyfrową dokładność). Należy liczyć się ze sporymi skokami w tabelkach.
Na początku lipca możemy mieć górkę związaną z powrotem dzieciaków do szkół. Jej wysokość może być taka jak aktualne wyniki do porównywalnych z przełomem kwietnia i maja z powodów trudnych do określenia (jak, np. nowa odmiana).
"Jak widać na powyższych wykresach, w większości przypadków potencjał powstania IV fali epidemii, związany z otwieraniem szkół, jest znikomy lub niewielki. Wyjątek stanowią sytuacje, w której zakładamy wyższą zakaźność wirusa wśród dzieci i niższą immunizację, lub otwieramy w jednym momencie wszystkie placówki na terenie kraju."
@Cypherspeed: W sumie obie tezy są zbieżne. Zakładamy, że sytuacja będzie się stabilizowała. Od połowy czerwca będzie trochę rosło przez szkoły. +/- tydzień po zamknięciu będziemy mieć max ale jego wysokość to wróżenie z fusów.
@taior3: dziękuję pan Chajzer (。◕‿‿◕。)
Tu moja alternatywna, niezależna prognoza, wzorowana m.in. na UK i Izraelu. Chyba bardziej prawdopodobna niż te gusła z ICM.
https://www.easypaste.org/file/e6uMyhDQ/Cov.maj.alter.xlsx?lang=pl
Co prawda sprzed dwóch dni, ale zakażenia już się okazały niższe niż zakładałem.