Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Zastanawiam się nad wyborem studiów. A dokładniej między elektrotechniką a informatyką. Z jednej strony bardziej ciekawi mnie elektrotechnika i mam jakieś pojęcie i doświadczenie z nią związane ale z drugiej strony wydaje, że po informatyce możliwości zatrudnienia są większe oraz wieksze zarobki w porwaniu z branżą związaną z elektrotechniką/automatyką (chociaż w przyszłości i tak zamierzam wyjechać za granicę ale domyślam się że nadal w it są większe zarobki). Jak myślicie lepiej wybrać informatykę czy elektrotechnikę?

#studbaza #studia #it #informatyka #elektrotechnika #pracbaza #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #automatyka
  • 16
  • Odpowiedz
@Matias_Moa_Viecki: Nie trać czasu na studia, niczego się tam nie nauczysz. Obecnie w internecie znajdziesz 1000 razy więcej wiedzy niż na jakichkolwiek studiach. Następnie podłap jakąś pracę w zawodzie i zarobione pieniądze przeznaczaj na płatne szkolenia, które pogłębią Twoją wiedzę. W 5 lat będziesz już dobrym fachowcem w branży, a Twoi koledzy po studiach będą potrafili policzyć transmitancję układu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Matias_Moa_Viecki: W mojej opinii poleciłbym Ci iść na elektrotechnikę tylko jeśli planujesz w przyszłości pracę przy sieciach energetycznych lub instalacjach (kubatura) jako inżynier na budowie lub projektant w biurze projektowym
  • Odpowiedz
@misund: serio, co kieruje ludźmi co dają takie rady? XD OP pyta który wybór jest lepszy a Ty mu piszesz, że w necie jest 1000 razy więcej wiedzy. Co mu z tej wiedzy jak nie będzie miał żadnego papieru na to że to przyswoił. Nawet jak ktoś się prześlizgnie przez studia inżynierskie to mimo wszystko nauczył się czegoś, choćby podstawowej wiedzy z danej specjalności. Jaka strata czasu? Gdzie ma się
  • Odpowiedz
  • 0
@Matias_Moa_Viecki: Oczywiście da się, ale w takim wypadku wybrałbym po prostu taki kierunek, dużo zależy od uczelni i programu jaki realizuje, w moim wypadku były to głównie silniki i napędy elektryczne, automatykę co najwyżej liznąłem
  • Odpowiedz
  • 0
@Matias_Moa_Viecki: I przy okazji, to co piszą uczelnie często mija się z rzeczywistością, bazowałbym bardziej na opiniach absolwentów, każda uczelnia ma jakieś fora, grupy na fb, tam bym szukał info
  • Odpowiedz
@mlodyernest: i jakiej wiedzy tajemnej nauczyłeś się na studiach którą wykorzystasz później w pracy zawodowej, a która nie jest dostępna w internecie?
Tytuł mgr inż można sobie opłacić na jakiejś podrzędnej uczelni i mieć, prawdziwej wiedzy nie kupisz.
  • Odpowiedz
@misund: Też się zgodzę, że jeśli nie działasz czegoś na własną rękę, bazujesz na wiedzy z uczelni to po 5 latach studiów człowiek jest oderwany od rzeczywistości, ale na polskim rynku pracy studia stały się standardowym wymogiem, początki mogę być naprawdę trudne, bez szkoły zawodowej jeszcze gorzej
  • Odpowiedz