Wpis z mikrobloga

Kurdebele jak to jest, okazje się, że do rejestracji pojazdu powrócił od 1 stycznia 2021 roku termin 30 dni a nie jak było w zeszłym 180 dni z powodu epidemi. Wchodzę na rezerwację terminu tego naszego śmiesznego wydziału a najbliższy termin jest na 23 czerwca czyli ponad 30 dni, a nie zarejestrowanie pojazdu w terminie do 30 dni grozi kara do 1 000 zł. O co tutuaj chodzi?
#zielonagora #prawojazdy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bary94pl: Ludzie zapisują się i nie przychodzą przez co zrobiła się kolejka więc urzędasy zapewne rejestrują mniej dziennie niż przed wirusem. Kręć małysza ( ͡° ͜ʖ ͡°) To pierwsza rejestracja w Polsce? Bo jak już zarejestrowany to wystarczy zgłosić nabycie przez internet żeby nie dostać tej kary.
  • Odpowiedz
możesz przez internet zgłosić kupno/sprzedaż i spokojnie czekać na rejestracje kilka miesiecy

@bazibart: Oczywiście że tak, jeżeli jest zarejestrowany ale nie w przypadku pierwszej rejestracji w Polsce sprowadzonego z UE. Pierwsza rejestracja jest obowiązkowa w ciągu 30 dni i nie da się tylko zgłosić nabycia.
  • Odpowiedz
@vertical: @bazibart:
A faktycznie na stronie wydziału pisze że ZGŁOSZENIE bądź ZAREJESTROWANIE POJAZDU SPROWADZONEGO, także dzięki mureczki. Jjak mam załatwiać jakieś sprawy związane z tym wydziałem komunikacji to od razu mi ciśnienie się podnosi i już nie doczytałem tego dokładnie xD
A tak jeszcze dodam, że jeśli chodzi o rejestrację pojazdu sprowadzonego to termiy są od ręki, także tego, wszystko się zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@bary94pl: Przed pandemią przerejestrowanie czy nawet zarejestrowanie sprowadzonego załatwiałem w godzinę przychodząc z ulicy, obecnie aż mnie skręca jakbym miał tam coś załatwić XD Musisz się zapisywać bo jakbyś przyszedł z ulicy to zarazisz ich wirusem a jak się zapiszesz to nie...

Jak kupiłeś zarejestrowany to możesz zgłosić nabycie tutaj i potem przerejestrować nawet w późniejszym niż 30 dni terminie:
https://www.gov.pl/web/gov/zglos-zbycie-lub-nabycie-pojazdu-na-przyklad-sprzedaz-kupno-darowizne
A przegląd robisz normalnie na dowód poprzedniego właściciela, OC
  • Odpowiedz
@vertical: Nie no akurat jeśli chodzi o te zapisanie się to jest mi na rękę po całości i to jest najlepsze co mógł zrobić ten żałosny wydział. Jak przerejestrowywałem auto to stałem tam bite 5 godzin zanim podszedłem do okienka, gdzie oczywiście połowa numerków przedemną to były numerki puste, i nikt do okienka nie podchodził ale oczywiście w żaden sposób to nie przyspieszyło kolejki. To przyznam szczerze, wolę sobie spokojnie
  • Odpowiedz
@bary94pl: W sumie racja, zapisanie jest nawet dobre o ile wszyscy przychodzą a nie zapisują się i połowa nie przychodzi i potem najbliższy termin za 1,5 miesiąca i ciągle się wydłuża bo ciągle połowa nie przychodzi. Może jakaś kaucja zwrotna po tym jak się przyjdzie rozwiązałaby ten problem XD
  • Odpowiedz
@vertical: Z drugiej strony, co za różnica, zgłosić nabycie można przez internet, to jak zgłoszę i nie dostanę żadnej kary to mogę i czekać nawet rok na termin xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bary94pl: jak rejestrowałem 2 miesiące temu auto sprowadzone zza granicy, to termin miałem na ten sam dzień. Z kolei na odbiór twardego dowodu najbliższe terminy za 1,5 miesiąca. I co tu chodzi...
  • Odpowiedz
@broker: Ten wydział Zielonogórski to jest jakaś parodia a nie wydział. 2 tygodnie temu wszedłem w rezerwacje terminu zgłoszenia nabycia/zbycia pojazdu i miałem termin dostępny na następny dzień. Dzisiaj wchodzę w to samo, zgłosznie nabycia/zbycia i najbliższy termin wolny na 16 czerwca. To jest jakaś jawna parodia, nie wiem kto tam tym i w jaki sposób zarządza.
  • Odpowiedz