Wpis z mikrobloga

Ej, to jest #!$%@? jakieś, dzisiaj najbardziej wyczekiwanym raportem było zatrudnienie w kwietniu: https://www.cnbc.com/2021/05/07/jobs-report-april-2021.html

Oczekiwali miliona nowych miejsc pracy, przybyło 260k, to chyba koszmarny news, znaczy że jednak gospodarka w kiepskim stanie i tak szybko się to nie odbudowuje. Czy ja tu czegoś nie kumam?

Akurat byłem w pracy, tylko push mi przemknął z informacją, to myślałem że #pltr to już do $15 spadł po tym. A co na to indeksy? Nasdaq 1%+ w górę, SP500 prawie 1% w górę. Czy my wracamy do momentu z marca 2020 i teraz zaczyna się nowa pompa na samych złych wiadomościach? :D

Nie żebym się nie cieszył, że mi meme stocki rosną, ale co tu się dzieje to ja już nie ogarniam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda
  • 9
dalej stopy procentowe pozostaną niskie już niezależnie od kryterium bezrobocia które było również podawane jako warunek ich podniesienia

@temp16: weźmiesz mi to plz po chłopsku wytłumaczysz, bo to może być kluczowe dlaczego nie kumam o co chodzi
@davidero69: szef fedu mówił, że aby podnieśli stopy muszą zaistnieć albo #!$%@? inflacja albo poprawa sytuacji gospodarki, czyli jak będzie niższe bezrobocie i jeszcze mówił o bezrobociu mniejszości w szczególności. ogólnie mówił, że na bank nie w tym roku