Wpis z mikrobloga

@Niebadzlosiem ja kupiłem nowy za2500zl teraz szukam używanej jedynki dla dziewczyny i ciężko się zmieścić w tym budżecie. Jak nie masz gdzie trzymać a rzeka daleko to pewnie że wynajem będzie lepszy. Między czasie popływają na wynajętych i zobacz czy bliżej Ci do długich wypraw turystycznie czy do krótkich emocjonujących spływów górskich
@majinareq: Lubie jedno i drugie, na kajakach może 10 razy w życiu byłem więc amator.
Bardzo mi się podobał ostrzejszy spłw Dunajcem a innym razem Skawiną z chęcią bym poszedł na coś ostrzejszego a to podobno gdzieś przy Kudowej w Dolnoślaskim ? chyba że znasz inne ostrzejsze ;d?
Lubie też długie nudne ale widkowe spływy jak Czarną Hańczą na Mazurach - co prawda nie byłem na kilkudniowym (jeszcze) ale super sprawa
Pobierz
źródło: comment_1620381482ey8BcEEgvdRpVAjzSt4S3l.jpg
@Niebadzlosiem: robie kilkaset km kajakiem rocznie i nie planuje zakupu kajaka. Najwiekszym problemem jest transport - na jeziorze oczywiscie nie ma problemu, ale planujac splyw musisz zorganizowac sobie transport, wiec potrzebujesz kogos w okolicy, albo firme obslugujaca splywy, wiec placisz i tak. Ceny wynajmu kajakow sa tak niskie, ze np. moja ulubiora jedynka - traper aquarius - zwracalaby mi sie pare ladnych lat. Nie mowiac o przechowywaniu tego w odpowiednich warunkach,
Pobierz
źródło: comment_1620381992blPVFVLeZtlZ52oGRwzwUD.jpg
Lubie kajaki za to, ze pomagaja mi nabrac perspektywy i zobaczyc ten kawalek swiata niewydeptany jeszcze przez czlowieka.

@dirtydenier: spokojnie mirasku, akurat rzeki nie powinny być jeszcze w najbliższej przyszłości wydeptane przez człowieka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Niebadzlosiem tzn jeśli to na weekdowe wypady i masz czym przewozić to spoko. Aczkolwiek ja wolę od laminatów, kajaki polietylenowe są mega trwalsze.

Jeśli z kolei myślisz o długich trasach takich jak moje i twoje możliwości transportowe są ograniczone to kajaki pneumatyczne wysokocisniowe są idealne. W zeszłym roku spotkałem gościa który takim płynął nad morze i kajak był naprawdę solidy, w dotyku przypominał zwykły sztywny a można go było spakować do plecaka/torby.
@dirtydenier po części się zgodzę a po części nie.

Jasne wypożyczanie jest tańsze ale na krótkie spływy wzdluz wyznaczonych tras. Nikt ci nie wynajmie w rozsądnej cenie kajaka na spływ np 400 km bo transport takiego kajak sporo kosztuje i wypożyczalnia by musiała sobie to uwzględnić więc czy kajak twój czy nie i tak trzeba za ten transport zapłacić.

Z kolei jak kupisz kajak swój to zawsze możesz go też sprzedać a