Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
CHLEB ŻYTNIO - ORKISZOWY Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

SKŁADNIKI:

- 250 g mąki żytniej, typ 720,
- 250 g mąki orkiszowej razowej,
- 350 ml ciepłej wody,
- 13 g soli,
- 5 g cukru,
- 7 g drożdży instant,
- 3 łyżki prażonej cebulki

WYKONANIE:

W misie robota umieszczamy: mąki, sól, cukier, drożdże i cebulkę i mieszamy łyżką. Dolewamy wodę i wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawimy do wyrośnięcia na godzinę - do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazowujemy - mieszamy łyżką. Następnie przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Odstawimy na 40 minut do wyrośnięcia. Posypujemy mąką i wstawiamy na 20 minut do 220 stopni, a następnie kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce. Żytni chleb najlepiej smakuje przynajmniej na drugi dzień, nie będzie smaczny ciepły, w przeciwieństwie do chleba pszennego ;) Smacznego! :)
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #bojowkapiekarska
Pobierz
źródło: comment_1619985622ORT2xv4ZLCeKYQ9Z2PCSw3.jpg
  • 4