Aktywne Wpisy
3x32 +5
Jako że groźby nuklearne Rosji ostatnio są zbywane śmiechem przez lekkoduchów, przewiduje niebawem użycie taktycznego, niewielkiego ładunku atomowego gdzieś na Ukrainie. Najprawdopodobniej w jakiegoś typu zgrupowanie ukraińskiego wojska w DRL lub pod Kharkivem. Ale się fajniaki zdziwią, że taktyczna broń jądrowa została użyta. Pytanie co zrobi zachód? I co zrobią chińczycy którym nie w smak taki rozwój wypadków? #wojna #ukraina
Moseva +12
Mam program i w nich data blocki.
Czemu jak przeicągam data block do bloku TSENDC i TRCVC, to mi się podświetla wejście do "data" na czerwono? A potem jak wybiorę z danego bloku co chcę wysłać, to wygląda to jak na pic rel.
A wiem, że powinno to wyglądac jak na zdjęciu w komentarzu.
Pomożecie? Co powinnam zrobić, zmienić?
Dopiero uczę się programowania. I będę wdzięczna za pomoc
#automatyka #automatykairobotyka #robotyka #plc #programowanie #studbaza #studia #politechnika #pytaniedoeksperta #siemens #sterowniki #pomocy #mechatronika
Komentarz usunięty przez autora
Powinno być inaczej, powinien być wskaźnik do danych a dane w niezoptymalizowanym bloku.
W S300 to chyba nie ma zoptymalizowanych bloków danych (ale nie jestem pewien) i chyba też nie ma adresowania symbolicznego. Ale S7-300 nie znam więc tu mogę się mylić.
Ale jeżeli chodzi o S7-1200/1500 to nie mieszam:
To jest z helpa dokładnie do tej funkcji ..._C ??W takim razie zwracam honor i nie rozumiem czemu drugie rozwiązanie (fota) jest niby Ok.
@Amestris jaki sterownik?
https://www.youtube.com/watch?v=V7x-tBQWsRA
jak skompilowałam DB to mi się same wpisały wartości offset, nic nie musiałam wpisywać
Na przykłaj jeśli stwożysz DB, w której masz:
BOOL
INT
BOOL
INT
to zoptymalizowany blok skompiluje je jako:
BOOL
BOOL
INT
INT
dla zaoszczędzenia miejsca w pamięci i taki blok zajmie 5 bajtów w pamięci.
Niezoptymalizowany blok zajmie 6 bajtów.
trzeba skompilować DB w taki sam sposób w jaki jest skompilowana DB wewnątrz FB. Jeśli DB nie jest optymalizowana to dane będą posiadały offset więc nie trzeba (nie można) go dodawać.
Jak jeszcze nie jest to całcowicie jasne to Ci mogę później wytłumaczyć na przykładach i pokazać ocb przez teamviewer.
mam klawiature bez prawego alta wiec sorry za piekna polszczyzne ( ͡°