Wpis z mikrobloga

@wujo17: zapomnij o najnowszym stacku (AndroidX, Hilt, RX, apollo itd). Wszystko bazuje na jakis starych autorskich libkach ktore pamietaja Androida API 16.

• Odpowiedz
@wujo17: @wfd: Wszystko zależy od banku, są takie ze starymi technologiami. Są takie gdzie są rzeczy nowe, ale trzeba też się bawić z legacy code. Są też takie gdzie robią apkę totalnie od nowa (chyba PKO tak chciał robić). Ale też nie ma na szczęście utrzymywania niskiego API - po prostu banki tego nie robią ze względów bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz
@wfd: Dlaczego ma zapomnieć o AndroidX? Co do reszty to racja, ja bym nie pozwolił developerowi w bankowej aplikacji na użycie jakiś zewnętrznych bibliotek.
  • Odpowiedz
@ra_s: Bardzo dobre podejście XD opensourcowa biblioteka, utrzymywana przez całą społeczność kontra zamknięta biblioteka stworzona w 8 lat temu, w której nikt nie wie co się dzieje, ale lepiej nie ruszać.
  • Odpowiedz
@wfd: W bankowej aplikacji opensorcowa biblioteka ? Ty to poważnie mówisz ? :) Nie wiem, gdzie pracowałeś ale tam gdzie ja pracuje wiemy co się dzieje w naszym kodzie. A jak widzę developera który dodaje jakaś zewnętrzną bibliotek tylko po to, żeby obrazek pobrać z netu to aż mi się krew gotuje.
  • Odpowiedz
@wfd: Powiem to może jeszcze inaczej. Życzę Ci obyś nie miał sytuacji takiej, że przez jakąś zewnętrzna bibliotekę cały projekt się posypie w momencie kiedy jest największa presja. Albo sytuacji, że musisz użyć najnowszej biblioteki bo stara którą używasz ma błąd a użycie nowej biblioteki wymaga sporych zmian a Ty musisz mieć to gotowe na teraz.
  • Odpowiedz
@ra_s: ja mówię o poważnych bibliotekach jak retrofit, apollo, sql delight, sqlcipher a nie gównanych do UI XD

A jak tam RX czy coroutines? Pewnie tylko prawilne Async Task
  • Odpowiedz
@ra_s: dlatego się stosuje OpenSource bo wiadomo co się dzieje w tym kodzie ale nie trzeba go pisać od zera. Optymalizacja kosztow i lepsza jakość kodu bo błędy są wyłapywane przez całe community i na bieżąco eliminowane. Wiadomo ze można pisać wszystko samemu ale po co? Szczególnie jak mowimy o utartych szlakach jak apka mobilna na androida
  • Odpowiedz