Wpis z mikrobloga

@JAI2L9LAD: komuniści za to wyślą na marsa sprawiedliwie i obiecają powrót. Dziękuję towarzyszu za informację, że to wszystko przez ten obrzydliwy kapitalizm.
  • Odpowiedz
Wynika to z tego, że nasa jako państwowa firma musi trzymać się standardów i nie robią ryzykownych akcji, których prawdopodobieństwo jest wyliczone na poniżej np. 98%

@Bitszkopt: Strasznie mi to kontrastuje na przykład z katastrofą Challengera. Biurokraci - dyrektorzy i menedżerzy zignorowali inżynierów i efekt był jaki był.
  • Odpowiedz
@Drmscape2: Też sobie myślałem o tej katastrofie i albo wyciągnęli wnioski, albo z obliczeń miało wyjść inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Problemem też jest budżet bo mają wiele misji i muszą ustalać priorytety. Nie mogą wszystkich środków przeznaczyć na jedną misję/projekt. Z challengerem przeszarżowali i organizacyjnie musiało to wszystko leżeć skoro nie przewidzieli też wydatków ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni:

NASA nie jest firmą, ale agencją rządową.

wiem ale już było za późno na edycję. Wiem jak to wszystko działa, dotowanie spacex, wspieranie prywatnych firm itd.
Spacex może dosłownie palić te pieniądze dopóki są bezzałogowe. Ciekawe co będzie jak pojawi się pierwsza katastrofa z udziałem człowieka wysłanego przez spacex ale do tego czasu spacex będzie niezależną firmą. Teraz nie muszą szkolić astronauty bo wystarczy dobry program. Spacex dostaje zastrzyk
  • Odpowiedz
Na imprezach czasem tak bywa, że giną ludzie, ale co to ma sugerować? Że powinniśmy przestać je organizować?

@mnik1: Tak. Bezpieczeństwo ponad wszystko. Zresztą już są zakazane bo babcie może ci covid zabić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@JAI2L9LAD: no i? Jak ktoś leci na taką misje to chyba jest świadomy ryzyka, jak ktoś uważa że pierwsza w historii ludzkości próba kolonizacji obcej planety nie obędzie się bez ofiar to jest debilem xD ale faktycznie, no jak ten Musk mógł powiedzieć prawdę, przecież w XXI wieku trzeba mówić tak żeby wszystkich udobruchać, inaczej nie wolno.
  • Odpowiedz
  • 2
@JAI2L9LAD: Ej juz nie p-----l. Same rakiety wielokrotnego użytku mają szansę obniżyć koszty lotów w kosmos 100x. Już zaczynają być bezkonkurencyjne na rynku.

Sam jestem raczej Elono-sceptykiem ale w tej wypowiedzi bardzo uczciwie podszedł do tematu. Ile osób zginęło żeby posadzić człowieka na księżycu? Samych astronautów - dziesiątki. Mars jest 150x dalej od księżyca, myślę ze na pewno zginie więcej ludzi w drodze na Marsa niż na księżyc. To po
  • Odpowiedz
  • 0
@Bitszkopt: ja bym powiedział że Musk ma ograniczoną kasę więc robi tak, żeby było dobrze, a NASA przez lata doiła USA z potężnych pieniędzy nie robiąc nic, czyli typowa państwowa posadka. Oczywiście że pracownik NASA powie co innego, ale nie oszukujmy się, dopiero prywatny rynek lotów w kosmos rozruszał tą zastygłą machinę. Dosyć głupim tłumaczeniem jest unikanie ryzykownych akcji, bo każdy lot w kosmos to wielkie ryzyko. A co im
  • Odpowiedz
@kleopatrixx: i do końca życia żyjesz w laboratorium, poddawany eksperymentom cybernetycznego doktora Mengele, bo co taki prymitywny małpiak może czuć. I jeszcze coś tam bełkocze i krzyczy niezrozumiale pod nosem.
  • Odpowiedz
@Mave: Tak niestety jest wszędzie. Jak musisz się liczyć z każdym groszem i szukasz pieniędzy to wymyślasz sposoby, żeby było jak najtaniej i jak najlepiej. Może być w tym trochę prawdy bo państwowym hajsem łatwo dysponować jednak nie zmienia to faktu, że nasa ma wiele projektów i muszą rozdzielać budżet na wiele misji, które muszą zachowywać najwyższe standardy a w spacex- jebnie to jebnie xD
Wyżej też wspomniałem o innych
  • Odpowiedz
@JAI2L9LAD: Ale kolonizacja nowych obszarów dokładnie tak wyglądała. To była podroż w jedną stronę, chociażby do Ameryki Północnej z Europy, gdzie na początku kolonialistom pomogli przeżyć indianie ( cóż za ironia losu ).
  • Odpowiedz