Wpis z mikrobloga

po drugie ustawa nie wymienia kto jest celem nakazu

@Sisay: a musi? masz wyżej przykład ustawy o prawach zwierząt, ona też ma dziury?

Wiec poza tym ze teraz ciezej podwazyc mandat to prawo dalej ma dziury

@Sisay: możliwe. Mnie też zatrzymała policja jak szedłem bez maski (jakoś 2 tyg temu), dali mi do wyboru 500 zł albo 20 zł, ale ładnie z nimi porozmawiałem i pouczyli jedynie. No
  • Odpowiedz
@4MagnuM4: Od wyroku nakazowego się nie odwołujesz tylko wnosisz sprzeciw to raz. Dwa, jak wyjeżdzasz na kilka dni to nie musisz się bać. Doręczenia z sądu dokonuje listonosz (czasem Sądowa Służba Doręczeniowa, ale to rzadkość) zatem jak nie odbierzesz za pierwszym razem to awizo, potem drugie. Dopiero wtedy masz fikcję doręczenia i od tej chwili masz 7 dni na wniesienie sprzeciwu. Nie powiem Ci ile to potrwa, bo to zależy
  • Odpowiedz
@celtanonim: Nawet mi nie zaproponowali mandatu :) Powiedziałem im, że maseczki nie mam, bo to trochę bezsensowne, żeby na drodze przy łące i lesie, gdzie w promieniu 500m nie ma żywej duszy nosić maseczkę. To od razu dali do podpisu to pouczenie osoby wobec której jest uzasadnienie do wszczęcia postępowania. Nie podpisałem, zapytałem o co chodzi, co dalej, co teraz? Powiedzieli tylko, ze sobie pan zobaczy, moze pan sobie pojeździ
  • Odpowiedz
@4MagnuM4: Lol, ale poyebana akcja. To jacyś wioskowi policjanci? No skoro nic nie podpisywałeś to chyba sobie podarowali, bo na jakiej podstawie sąd miałby Ci nakazówkę klepnąć? Nie mam dużego doswiadczenia, więc nie traktuj mojego słowa jak wyroczni, ale no dla mnie zachowanie mocno patologiczne XD.
  • Odpowiedz
@celtanonim: No powiedzmy, że małomiasteczkowi :D Niby na to pouczenie mają w------e, bo przekażą, że dali mi do podpisania, a ja odmówiłem :P Dokumentów nie miałem (bo i po co na świątecznym spacerze), więc podałem tylko PESEL, gdzie w zasadzie nie zweryfikowali go przez radio, tylko na palmtopie wyszukali i zapytali o adres. Właśnie nie wiem na jakiej podstawie, ale niby nie mają obowiązku dawania mandatów i mogą z miejsca
  • Odpowiedz
@4MagnuM4: Nie wyobrażam sobie, żeby sędzia tak przedstawioną przez Ciebie sytuację wziął na poważnie ze strony polismenów, no ale zobaczysz. W każdym razie możesz sobie śmiało jechać, bo termin na sprzeciw wynosi 7 dni od doręczenia, a doręczenie przy podwójnym awizo to 14 dni od pierwszego zawizowania ; p. Powodzenia i mam nadzieję, że jednak po prostu sobie podarowali, bo zdali sobie sprawę ze swojej głupoty. Miałem podobną sytuację z
  • Odpowiedz
@celtanonim: Dlatego jeżeli przyjdzie nakazowy to od razu sprzeciw. Czytam też, ze niektórzy dostają wezwanie na komendę na wyjaśnienia, więc dokladnie to samo opiszę. Orientujesz się, czy odmowa przyjęcia mandatu jest w jakiś sposób pokwitowana? Bo obawiam się, że w notatce napiszą że byłem agresywny, nie przyjąłem mandatu, nie współpracowałem i ogólnie Bóg wie co n--------ą, byleby wniosek przeszedł i wiadomo komu wtedy sędzia uwierzy :D Chociaż byłem wtedy z
  • Odpowiedz
@4MagnuM4: Zgodnie z art. 97 § 3 KPW "funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy." - ten przepis miałby zastosowanie - co do zasady - gdybyś odmówił przyjęcia mandatu. No ale z tego co teraz dokładnie przeczytałem oni nawet Ci mandatu nie zaproponowali, już nawet nie wspominając o
  • Odpowiedz