Wpis z mikrobloga

@kacor87: ktoś będzie musiał progranować maszyny do budowy domów ;)

Tak wgl to ludzie raczej rezygnują z programowania bo wymagania są coraz większe, praca bardzo męczy a pensje jak za takie coś nie są wcale super. Wielu programuje kilka lat tylko po to by zebrać środki na własny biznes.
@kacor87: Cały świat staje się z dnia na dzień bardziej wirtualny. Coraz więcej procesów jesteśmy w stanie automatyzować przy pomocy programowania. Duża część zawodów zostanie wyparta przez sztuczną inteligencję. Ten rynek się nie nasyci.
@kacor87: @aleksander-sailor: Ale wiecie, że zarobki programisty to jest coś niezwykłego w PL tylko z powodu kontrastu z średnimi zarobkami w Europie Wschodniej? Na zachodzie taki programista zarabia podobnie do dowolnego inżyniera budownictwa, mechaniki, farmaceuty, architekta czy innego absolwenta politechniki - programowanie to temat dla zajawkowiczów, a nie jedyny dostępny sposób na dostatnie życie. Inteligentni ludzie mogą się spełniać w wielu branżach dopasowanych do swoich mocnych stron. W PL za
@Jednorybek: bootcampy, ich cv leca prosto do kosza bo nie potrafia nic

@PfefferWerfer: Bzdura, zwyczajnie byc inzynierem budownictwa mechaniki czy farmaceutą - to wymaga gigantycznego zaplecza przemysłowego, w Polsce są 2 ośrodki farmaceutyczne a absolwentow produkuje sie tysiace, no to zadne zdziwienie ze ida na zmywak. Programista za to nie potrzebuje nic, wystarczy komputer i juz moze swiadczyc uslugi dla dowolnej firmy na planecie. Inteligentny człowiek to dobiera zawod do
@PfefferWerfer: To prawda, ostatnio mocno atakuje rynek hiszpański no i w Polsce mam 18k netto, w Hiszpanii rozmowę na maxa miałem za 3800 e. No niby rozmawiałem ze znajomymi i tam tyle zarabiać to ponoć tak jak w Polsce 20k. A taka standardowa oferta to 50-55k brutto rocznie w Hiszpanii co daje jakieś 3k euro msc na rękę. No wiec w Polsce są zarobki wyższe niż w Hiszpanii. Nawet mi powiedziała