Wpis z mikrobloga

@policeman123: nie, nie jest. Jeśli nie masz swojego klucza prywatnego, to ktoś ma Twoje krypto i obiecuje, ze Ci odda na żądanie, a jak nie odda, to co mu zrobisz? Ja używam na androida "Mycelium", na kompa "Electrum". Jeżeli koszty transferu są dla Ciebie za wysokie, to z dwojga złego wybrałbym trzymanie na jakiejś większej giełdzie, a to jest jakiś kantor no name. Choć jeszcze raz- najlepiej we własnym portfelu.
  • Odpowiedz
@Obruni: Mordeczko, właśnie zależy mi najbardziej na bezpieczeństwie żeby nie było sytuacji, że za rok wszystko nagle zniknie :( a portfele metamask ,exodus itd też będą okej ? Czy może na giełdzie typu bitbay wszystko trzymać kurcze nie wiem
  • Odpowiedz
@policeman123: Mordeczko??. Przy pomocy seed, czyli klucza prywatnego, w postaci tych slow, możesz odtworzyć konto z krypto na innym portfelu, jeśli by ten zniknął. Po zapisaniu seedu w zasadzie możesz w ogóle skasować portfel i potem odtworzyc gdy trzeba. A jeśli mam być naprawdę bezpiecznie, to kup Trezor, albo ledger- ze 50E. to portfele sprzetowe i będziesz miał spokój.
  • Odpowiedz
@policeman123: Poszukaj sobie portfeli, są różne, ja mam TrustWallet na telefonie, sprawdzałem czy da się odzyskać środki po resecie. A giełdy wybieraj w zależności od wysokości opłaty za krypto, które chcesz nabyć. Btc i eth mają wysokie opłaty za przesył - to jest problem.
Giełdy, tak samo jak kantory NIE służą do przechowywania środków, tylko do handlu. Tam trzyma się to, czym akurat handlujesz.
  • Odpowiedz
@Obruni: ,,Mordeczko'' (grzecznościowo) hehe czyli rozumiem, że założę portfel na metamasku przy seedzie 12 słów czy tam 24 słów i mogę wejść z dnia na dzień na na przykład inny portfel typu MEW czy tam exodus itd tak ?
  • Odpowiedz
@Nemrod: kurcze, wolałbym płacić złotówkami a na binance jest tylko euro i usd cholera... Powiedzmy, że wpłacę tam 1500 dolarów z Polskiego banku to ile pogryzie mi siana za przewalutowanie ? i czy to się zrobi automatycznie ?
  • Odpowiedz
@policeman123: Tak. Jeżeli obsługuje ten format seed, Tyle, ze metamask nie obsługuje Bitcoin- Można niby trzymać zafrapowanego na sieci eth, czy bsc, ale to słaby pomysł. Do btc na kompa electrum
  • Odpowiedz
@policeman123: Inaczej: taki Binance przyjmuje euro (przelewy sepa) bez prowizji. Sprawdź, bo może masz konto walutowe, lub możliwość założenia takiego przy koncie złotówkowym. Kasę możesz wymienić w walutomacie. Ja przelewam z Revoluta i wbrew temu co niektórzy piszą, mi te przelewy normalnie działają. Wypłata również w euro, gdzie prowizja wyniesie 0,8 euro. Złotówki można niby wpłacać przy pomocy karty płatniczej, ale biorą 2% prowizji na strat, plus przewalutowanie - nie
  • Odpowiedz
@Obruni: Czyli jest ten metamask bezpieczny tak ? Kurcze sorka, że zadaję takie typowo laickie podstawowe pytania ale jestem świeży w tych tematach (proszę o wyrozumiałość) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nemrod: Trust, exodus i metamask jesteście pewni, że one są okej ? Jeszcze macie jakieś takie pewne lub pewniejsze poza trezorem, ledgerem itd ? 10-ciu naraz portfeli też nie chciałbym mieć bo się pogubię ( ͡° ͜ʖ ͡°) głównie chodzi o bezpieczeństwo, możliwość przeniesienia się w razie czego na coś innego przy zachowaniu posiadanych środków w danym momencie.
  • Odpowiedz
@policeman123: Nie ma sprawy, trzeba pytac. Tak, uważam, że jest. Sam mam na nim kupę kasy, bo do pewnych operacji (farmienie) metamask najlepiej się nadaje. Ja mam metamask jako rozszerzenie w wyszukiwarce Brave. Pytanie jeszcze jak pewny jesteś swojego komputera, bo jak masz zawirusowanego, to najlepszy portfel nic nie da.
  • Odpowiedz