Aktywne Wpisy
Arbuzlele +488
Clermont +42
Przyznam, że przechodzi mnie lekki dreszcz niepokoju, kiedy przeglądam X albo wojenne tagi na wykopie i widzę, jak ludzie (w tym tacy nieustannie czymś się oburzający i chcący uchodzić za czystych jak łza prawilniaków) reagują z ekscytacją – jak jacyś najgorsi zwyrole – na filmiki, na których ktoś ginie na froncie. Jakoś bardzo przewrażliwiony moralnie chyba nie jestem, ale śmierć wydaje mi się należeć do sfery sacrum i niezależnie od tego, jak
@mathmed: Elon nie żartuje z rozwiązań technicznych, a przynajmniej ja nigdy nie widziałem. Jak Elon pisze, że chcą łapać owiewki Falcona w wielką siatkę, to za parę tygodni SpaceX ma już statek z wielką siatką. Przy okazji – już nie ma statku, zrezygnowali z tego systemu łapania (za to zmodyfikowali owiewki, by można je było wyławiać). Więc jeśli to miał od początku być żart, to całkiem długo w niego brnął;)
Podobno wielu programistów SpaceX uznało za pomysł niepoważny/niemożliwy lądowanie Falconów na barce, a Elon po 6 tygodniach od podzielenia się pomysłem miał już fizycznie
@texas-holdem: To co Elon powiedział jest bardzo logiczne co nie znaczy wykonalne ;-) Złapanie w poziomie to zaoszczędzenie na paliwie
@wpt1: To urocze, że uważasz system chowanego podwozia kołowego za opcję lżejszą od nóżek.
Dla taniego wynoszenia cargo, SpaceX szuka różnych opcji maksymalnego "odchudzenia" statku. Lądowania "na ogniu" będą non-stop rozwijane, aż osiągną niezawodność większą, statystycznie, niż wahadłowce. Są one bowiem kluczowe dla lądowań na Marsie. Jeśli jednak inwestycja w wieżę łapiącą uzasadniona jest oszczędnością na koszcie wyniesienia kg, to system
@texas-holdem: to przedstaw wyliczenia że chowane nogi zapewniające stabilność przy lądowaniu 50m silosem z wysoko umieszczonym srodkiem ciężkości i cięzką osloną termiczną po jednej stronie rakiety plus paliwo na lądowanie będą lżejsze od podwozia kołowego.Ale najpierw sprawdź ile ważą nóżki w F9 i jaki % masy rakiety stanowią
Nie widzę potrzeby, ponieważ kompletnie mnie nie obchodzi, w co będziesz wierzył. Na tagu odpisuję Ci jedynie dlatego, że często wprowadzasz w błąd czytających, więc w miarę możliwości koryguję Twoje farmazony.
Starship
Aha czyli glosisz jakąś teorię której w zaden sposób udowodnić nie
@wpt1: Proponuję, żebyś już dziś "przypomniał" i wkleił w odpowiedzi na tego posta link, pod którym przeczytałeś ten mój rzekomy wpis, jakoby "orbita w 2021 była pewna". Możesz tę propozycję potraktować jako rodzaj rekomendowanej terapii, która ma szansę (niewielką) uzdrowić przypadłość zmyślania cytatów.
@LM317K: Przecież łapanie SH za grid finy to pomysł genialny w swej prostocie właśnie. To jest zwykłe lądowanie, tylko obciążenia nie biorą na siebie nogi, a grid finy. Same plusy oferuje to rozwiązanie: możesz wbudować mechanizm amortyzacyjny w wieżę (struktura rakiety nie jest obciążana), oszczędzasz prawdopodobnie tysiące kg na