Wpis z mikrobloga

Gdzieś ostatnio widziałem jak ktoś pisał o DD na reddicie odnośnie fizyki kwantowej, a konkretnie wpływu obserwatora na wynik w odniesieniu do GME, chętnie bym przeczytał jeśli ktoś ma pod ręką link do tego ? bo niesamowicie ciekawe, biorąc pod uwagę koncepcje równoległych wieloświatów.
#gme
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niski_Manlet: ale mnie nie do końca interesują w tym przypadku fakty, tylko sama koncepcja tego jest to dla mnie interesujące z samego faktu niezerowego prawdopodobieństwa. Lubię takie rzeczy - to wszystko. Faktem np. jest to że wpływ obserwatora na wyniki obserwacji zachodzi na poziomie kwantowym co prowadzi do koncepcji wieloświatów i tego, że podczas obserwacji "wybieramy" jeden z wszechświatów jako własny.
  • Odpowiedz
@Rabusek: myślałem, że, chcesz nam powiedzieć, że jesteśmy leniwi i nie potrafimy wpisać keyworda w przeglądarce :P. Krótkie to DD spodziewałem się czegoś spektakularnego. Dzięki !
  • Odpowiedz
@dnasstorm: Ogólnie sprowadza się to do eksperymentu myślowego https://pl.wikipedia.org/wiki/Kot_Schr%C3%B6dingera w którym do póki nie otworzymy pudełka kot jest w superpozycji, jest żywy i martwy zarazem, a my jedyne co mamy to matematyczne prawdopodobieństwo określające, który to jest stan - nic więcej. Czyli "istnieją" dwa wszechświaty, w jednym kot żyje w drugim jest martwy, dopiero gdy otworzymy pudełko i dokonamy obserwacji, jeden z tych dwóch wszechświatów staje się naszym, czyli tak
  • Odpowiedz