Wpis z mikrobloga

#wesolezyciewsekcie
Świadkowie Jehowy i Pamiątka Śmierci Jezusa

Dzisiaj odbędzie się jedyne święto w roku, jakie obchodzą Świadkowie Jehowy - Pamiątka Śmierci Jezusa. Pisałam o nim i moich wspomnieniach z nim związanych rok temu (tutaj), a ponieważ żyjemy w czasach pandemii to ŚJ organizują to święto zdalnie, więc jeśli jesteście ciekawi jak to wyglądało rok temu to również był o tym wpis: link.

Jeśli macie w rodzinie lub znajomych ŚJ to być może dostaliście zaproszenie na to wydarzenie. I jeśli nie chcecie iść to może się zastanawiacie, w jaki sposób odmówić. Rada z mojej strony - nie przejmujcie się tym. ŚJ co roku zapraszają na to święto masę ludzi, jest to bardziej akcja informacyjna, że coś takiego się odbywa i tak naprawdę niewiele z zaproszonych na nie przychodzi, więc no pressure. Po prostu odmówcie, jak każde inne spotkanie, na które byście nie poszli.

W tym roku zapraszam też na nowy tag o ŚJ, który stworzyła @Sandrinia - #nowomowajehowych. Dzisiaj wstawiła wpis, na temat właśnie Pamiątki, w którym nieco pomogłam, chociaż to przede wszystkim jej przemyślenia i wspomnienia związane z tym świętem, więc polecam się zapoznać - link.

Miłego weekendu, pysznej kawusi i wesołej Pamiątki Śmierci Jezusa życzę! xD

------

Na tagu #wesolezyciewsekcie piszę wspomnienia z czasów, kiedy byłam wierzącym Świadkiem Jehowy i inne teksty w temacie. Prócz samego tagu możecie mnie też obserwować na FB.

#swiadkowiejehowy #swieta #jehowi
Pobierz 13czarnychkotow - #wesolezyciewsekcie 
Świadkowie Jehowy i Pamiątka Śmierci Jezusa
...
źródło: comment_1616847678YHuxoqnHw6bvoCSFEILoHe.jpg
  • 56
@Pesa_elf: to współczuję :P ale Pamiątka to faktyczne takie dosyć wzniosłe wydarzenie, gdzie zaprasza się też niewierzącą rodzinę, u nas w zborze pojawiali się niewierzący małżonkowie z dziećmi nawet jeśli normalnie nie przychodzili na zebrania ani w tym nie uczestniczyli.

@XSpeedyX: to prawda. Ale to też wynik tego, że ŚJ nie mają rytuałów - wykładu mogą wysłuchać przez internet, a przygotowanie i podawanie emblematów może się spokojnie odbyć w domu
@selawi ale oznacza to co napisała, że nie jest "wierzącym świadkiem jehowy". A czy wierzy czy nie to już nie tobie decydować, a ona nic o tym nie pisze. Ergo cały Twój wywód nie ma chyba zadnego sensu oprócz tego że chciałaś zablysnac swoją "wiedzą" na ten temat. Moim zdaniem nie wyszło.
@13czarnychkotow: bylam na pamiątce dwa razy jako osoba towarzysząca i za każdym razieem byłam w szoku widząc kobiety odpicowane jakby szły na wesele. Koronkowe sukienki, obcasy 10cm, full tapeta i włosy zrobione u fryzjera. Zupełnie nie pasowało mi to do typowej kobiety sj stojącej z gazetkami przy wejściu do metra.

W sumie miałam wrażenie że byłam tam najskromniej ubraną osobą xD

Oczywiście wszyscy byli milusi aż do porzygu.
@Naciass: oni nie mają linka konkretnego, każdy zbór się spotyka na zoomie, ma oddzielne id i hasło, musiałabyś się zapytać o te dane znajomego ŚJ, albo zadzwonić pod któryś numer w wyszukiwarce zborów na ich stronie ;)

@Dolan: to super, że Cię nie ciągali na siłę, na fb dostałam komentarz, że tak szybko nie odpuścili :D zależy pewnie od danego ŚJ, ale z mojego doświadczenia to jednak jest dla nich