Aktywne Wpisy
iontal +14
Mój 13-letni kuzyn, z którym mam b. dobry kontakt, zapytał mnie wczoraj czy naprawdę #alkoholizm jest w Polsce takim problemem, bo on dużo o tym słyszy od rodziców, w szkole i w mediach, ale tak naprawdę na pijanych ludzi trafia bardzo rzadko, może raz w miesiącu widzi jakiegoś zataczającego się żula. Nie mam zdolności dydaktycznych, jak krótko i sensownie wytłumaczyć chłopakowi, że jednak w PL a-----l jest często nadużywany?
#
#

mickpl +440
Ale mi wstyd za was, ciule z TVN-u, że szczujecie na Glapę, że nie obniża stóp, serio XD
Stopy są delikatnie powyżej inflacji, wszyscy członkowie RPP (również ci wybrani przez obecną koalicję) głosują jednomyślnie. Każdy ekonomista w tym kraju potwierdza, że jest dobrze i lepiej nie majstrować, bo będzie kolejna runda inflacji.
Zresztą dobrze o tym wiecie, szkoda strzępić ryja.
#nieruchomosci #gielda #media #tvn
Stopy są delikatnie powyżej inflacji, wszyscy członkowie RPP (również ci wybrani przez obecną koalicję) głosują jednomyślnie. Każdy ekonomista w tym kraju potwierdza, że jest dobrze i lepiej nie majstrować, bo będzie kolejna runda inflacji.
Zresztą dobrze o tym wiecie, szkoda strzępić ryja.
#nieruchomosci #gielda #media #tvn
źródło: tvn
Pobierz

#linux
@dict: jak bym zobaczył SWAP file to bym chyba rozstrzelał (╯︵╰,)
@open-alpha: Bo? Swapfile ma w c--j więcej zalet niż marnowanie dysku na zwykły swap.
@dict: @Aammon: Ja robię efi i luks. W luks wrzucam cały system na btrfs albo lvm. W---------m gruba bo go nie lubię i biorę systemd-boot. Dzięki temu mam tylko jedną partycję na boot: EFI i reszta szyfrowana. Ze swapu
@Kryspin013: bo mialem parę przypadków że ktoś zrobił SWAP file w / co często skutkowało tym że / się zapełnił i nie można było np podwyższyć /opt albo /var a jak dojdzie jeszcze że ramu jest mało wolnego a SWAP pełny to potem jakieś fiku
@open-alpha: ty chyba nie wiesz jak swapfile działa
@open-alpha: Co ma gorsze
@Kryspin013: no w przypadku kiedy nie masz szyfrowanego swapa luksem to czy ktoś byłby w stanie odzyskać jakieś informacje.
Pisałem z komórki, tragedia z tym edytowaniem
@open-alpha: no ale to równie dobrze mógł z-----ć dysk pustym plikiem, albo logiem albo czymkolwiek. Co to ma do rzeczy? Jakby miał swapa i jebnął na dysk pusty plik wielkości całego filesystemu to co by ci ten swap dał? To już kwestia kompetencji ludzi.
@Kryspin013: no tak
@open-alpha: Bo nie piszemy tylko o przypadku z twojej roboty. Nie wiem czy wiesz, niektórzy korzystają z linuksa np na desktopie i wolą korzystać z zalet nowoczesnych filesystemów jak btrfs lub zfs jak deduplikacja, kompresja danych, subvolumeny, snapshoty itp - bez niepotrzebnego