Wpis z mikrobloga

Zastanów się jeszcze czy warto likwidować. Zarobisz na tej likwidacji grosze. Zamysł ppk nie wydaje się taki zły, wielu moich myślących znajomych prowadzi ppk.

Najwięcej natomiast do powiedzenia mają Ci, co jakbyś ich zapytał, nie wiedzą co to ile/ikze, 0 oszczędności, tylko "oddej mi moje piniondze".
  • Odpowiedz
@tupac321: A czego spodziewasz się od społeczeństwa żyjącego od pierwszego do pierwszego. Że będą znali definicję słów oszczędzanie czy inwestowanie?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MarQueS: to zależy jak na to spojrzeć. Jeżeli PPK wyciąga niezły procent to teoretycznie opłaca się w tym siedzieć i nawet dorzucić swoje 2% z którego nie wyciągniesz takiego % zwrotu jak oni. Kwestia zaufania czy to się utrzyma. Ja nie ufam, w 90% uważam, że jak nazbiera się tam odpowiednio dużo kasy zostanie zrobione to samo co z OFE. Kwestia kilku nowych ustaw w nocy. Sam bym to wypłacał
  • Odpowiedz
ludzie z PPK wychodzą bo te 100 złotych im do rachunków bieżących

@vilas: Rachunków bieżących typu p-------y i a-----l( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@minvt: nie mierz wszystkich swoją miarą

czynsze poszły w górę, wywóz smieci (ustawa śmieciowa plus samorządy , u mnie w mieście o 50 złotych a teraz prąd)

miasto zmieniło zasady parkowania, poszerzyło strefę parkomatów , doszły koszty
  • Odpowiedz
@vilas: Właśnie nie mierzę, wiem że ludzie mają różne sytuacje, ale jak patrzę po znajomych i ile wydają hajsu na tylko te dwie u----i, to gdybym robił tak jak oni to bym musiał dodatkowo z 1000 zł miesięcznie wydać, które mi zostają w kieszeni.
  • Odpowiedz
@minvt: ja nie palę , nie piję
a nie mam dobrej płacy mimo wyższego wykształcenia, dla mnie 100 złotych miesięcznie czy 120 ma znaczenie bo rocznie to 1200 czy 1400 się robi (wymiana lodówki)
100 to mój rachunek za prąd , to cena biletu miesięcznego komunikacji ,
100 wynosi mi abonament parkingowy (miasto wynajęło uliczkę prywatnej firmie a ci parkomaty postawili, wcześniej teren był miejski, darmowo było, a miast zawarło umowę i dzierżawi jakiejś firemce plac, uliczkę osiedlową - w efekcie za parkowanie pod oknami swojego bloku płacę stówę od 2 lat )
rada miasta podniosła cenę abonamentu za drugie auto w rodzinie - 1200 złotych rocznie opłata
mówię
  • Odpowiedz