Wpis z mikrobloga

Świąt wielkanocnych nie obchodzę, ale żurek wielkanocny na zakwasie jak najbardziej obchodzę.

Zakwas robię tak:

- wsypuję do słoja szklankę mąki pszennej razowej (albo nierazowej)
- zalewam to trzema szklankami wody z kranu (letniej najlepiej - szybciej ruszy)
- mieszam to dokładnie i napowietrzam
- dodaję (opcjonalnie) trochę zakwasu chlebowego
- do tego: 2-3 ząbki czosnku, garść pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych
- mieszam, przykrywam jakąś szmatą albo zakręcam nakrętką nie do końca, tak, aby był dostęp powietrza.
- zostawiam na 5-7 dni i zakwas jest gotowy (od tej pory lepiej, żeby stał w lodówce).

#gotujzwykopem #wielkanoc #przepisy
radek-oryszczyszyn - Świąt wielkanocnych nie obchodzę, ale żurek wielkanocny na zakwa...

źródło: comment_1616596927SC1TYpz5xR4n4nxrdqSvT6.jpg

Pobierz